Желанието на политиците в Република Северна Македония да продължат антибългарските манипулации е по-силно от желанието за членство в ЕС, написа евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев в профила си във Фейсбук.

"След категоричния отказ вчера на премиера Заев и президента Пендаровски да споменат забранените думи "българи" и "България" по повод годишнината от Илинден 1903 година, се чудех какво по-негативно и насочено срещу Договора за приятелство можем да очакваме от Скопие. Е, не се наложи да чакаме дълго. За лидера на партията ДПМНЕ, общата история която РСМ има с България може да бъде само периода на "фашистката" българска "окупация" 1941-44." - посочва евродепутатът.

Генералният консул на РС Македония: Чужди сили ни тровят и разделят

Генералният консул на РС Македония: Чужди сили ни тровят и разделят

Преминахме заедно и през пандемията...

Той предупреждава, че евентуална смяна на управлението в Скопие няма да подобри ситуацията.

"Алтернативата на сегашното управление на Заев е "прекрасна"! Ако дойде Мицкоcки на власт, решението на спора с България е "в кърпа вързано" - ще натиснат "лошите" българи да се извиним и посипем главите с пепел за "окупацията", да запишем в нашите български учебници "правилната версия за историята на македонския народ" редактирана от МАНУ и разбира се, да ги подкрепим за ЕС. Ако всичко това беше и грам реалистично, щях да кажа - това се казва самочувствие на истински победител - визионер." - отбелязва Ковачев.

"Тъжното е, че и за опозицията, и за управляващите в Скопие, общата ни история, която е основа в Договора за приятелство и добросъседство, няма нищо свързано с това да се признае историческата истина и правото на българската идентичност на отдавна починали хора. Желанието да се продължи с лъжите, манипулациите и антибългарската основа, на която да се гради съвременната македонска идентичност, обединяват властимащи и опозиция, и са по-силни дори от желанието за членство в ЕС. Тези лъжи и фалшификации не са безобидни, те водят до дискриминация и говор на омраза спрямо гражданите, които имат смелостта открито да се самоопределят за българи и да отстояват истината. И управляващи и опозиция се правят, че отстояват европейските ценности, но явно някакъв "македонски" техен вариант - лъжата е истина, дискриминацията е толерантност и омразата е справедливост. Точно като по Оруел." - обобщава евродепутатът.

Огнян Минчев: Нямаме интерес от признаването на "българско малцинство" в Република Северна Македония

Огнян Минчев: Нямаме интерес от признаването на "българско малцинство" в Република Северна Македония

Страните да спазват индивидуалните права...

Той подчертава, че само от страната-кандидат зависи кога ще започне преговори. По думите му, "поведението на югокомунистическия елит в Скопие води до големи беди за стотиците хиляди граждани, които стават заложници на политическите игри на този елит".