Това, което не достига на всички, които гласуваха в дискусията за името на Македония досега, беше рационалността. Мнозина от пратениците и политиците участваха в дебата на базата на емоции.

Това коментира Андрея Стойковски, член на екипа за преговори на Македония с ЕС преди началото на дискусията: "Българската и европейска гледна точка: Референдумът в Македония".

Стойковкси обясни, че емоциите са хубаво нещо, но когато говорим за бъдеще на държавата и за развитие - трябва да говорим на база на рационалността.

Македония да поеме подадената й ръка, призова Плевнелиев

Македония да поеме подадената й ръка, призова Плевнелиев

България да даде европейски излаз на всички Балкански държави

"Ако говорехме на база на рационалността, ако се дистанцирахме от емоциите, вероятно щяхме да видим ползата от сключването на договора с Гърция", посочи той, добавяйки, че депутатите в Македония трябва да намерят начин да разрешат проблема за бъдещите поколения, които ще дойдат след нас.

На въпрос как би тълкувал резултатите от референдума за името на Македония и за какво ни говорят те, Стойковски отбеляза, че ако трябва да се смята математически, не може трендът на консултативен и на задължителен референдум да бъде същият. Той уточни, че ако гледаме активността и резултата, отговорът е повече от ясен.

Запитан какви са сигналите към ЕС след резултата от референдума, Стойковски поясни, че ще започнат техническите подготовки за водене на преговори. Първият скрининг беше миналия месец, няколко дни преди референдума.

Време е да пратим в историята "бившата югославска република", призова Заев

Време е да пратим в историята "бившата югославска република", призова Заев

Заев навива депутатите от правната комисия в страната да гласуват промените

Този процес да продължи нататък, призова той и посочи, че това, което се случва в момента, е будно следене на политическата развръзка.

"Имахме шанса да видим няколко политически съобщения, изпратени до опозицията. Имаше такива съобщения и до парламента, те главно бяха подкрепящи, включително и последното писмо от канцлера Ангела Меркел. Това са действията, които ни показват, че процесът трябва да продължи", заключи Стойковски.

Макрон призова македонците да гласуват мъдро на референдума за споразумението с Гърция

Макрон призова македонците да гласуват мъдро на референдума за споразумението с Гърция

Макрон напълно и силно подкрепя споразумението за новото име на Македония