Началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски заяви във вторник, че отлагането на американската помощ за Киев, която се бави в Конгреса на САЩ, би създало "голям риск" Украйна да загуби войната с Русия, цитира думите му Ройтерс.

Думите на Андрий Ермак са едни от най-откровените досега от високопоставен киевски служител, докато несигурността се завихря около бъдещето на жизненоважни пакети за помощ от САЩ и Европейския съюз, на фона на безизходицата настъпила след неуспешното украинско контранастъпление.

"Ако помощта, която сега се обсъжда в Конгреса, просто бъде отложена... това създава голям риск да бъдем в същата позиция, в която се намираме сега", каза той, обръщайки се на английски.

"И разбира се, това прави вероятно да не можем да продължим да освобождаваме нашата територия и носи големия риск да загубим тази война."

Официални представители на Белия дом казаха в понеделник, че на Съединените щати им свършват парите, с които да помагат на Украйна да води войната си срещу Русия.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън поиска през октомври от Конгреса близо 106 милиарда долара за финансиране на амбициозни планове за Украйна, Израел и граничната сигурност на САЩ, но републиканците, които контролират Камарата с крехко мнозинство, отхвърлиха пакета.

Американските служители се надяват, че все още могат да получат одобрение на значителен пакет.

Ермак посочи заплахата от липса на повече пряка бюджетна подкрепа като проблем.

"Разбира се, без тази пряка бюджетна подкрепа ще бъде трудно да се задържим... на същите позиции и хората наистина да оцелеят... по време на ситуацията, когато войната ще продължи", каза той.

"Ето защо е изключително важно тази подкрепа да бъде гласувана и тя да бъде гласувана възможно най-скоро," предупреди Ермак.

Ермак говори при второто си посещение във Вашингтон за няколко седмици. Той каза, че планира да окаже натиск върху законодателите и служителите на администрацията относно критичната важност Конгресът да одобри новия пакет от помощ за Украйна.

Atlantic Council: Не спирайте помощта на САЩ за Украйна, това е разумна инвестиция

Atlantic Council: Не спирайте помощта на САЩ за Украйна, това е разумна инвестиция

Ако Путин не бъде победен на бойното поле сега, в бъдеще ще струва много повече възпирането и защитата от руска агресия