Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел получи престижна награда на ООН за това, че по време на мандата си е отворила страната си за бежанците.

Меркел беше приветствана за това, че е приела повече от 1,2 млн. бежанци и лица, търсещи убежище в Германия през 2015 и 2016 г., като ѝ беше връчена наградата за мир на ЮНЕСКО "Феликс Хуфуе-Боани" в столицата на Кот д'Ивоар Ямусукро, посочи АФП.

"Журито искаше да отдаде почит на смелото решение, взето през 2015 г., да се приемат повече от един милион бежанци... когато в същото време толкова много гласове призоваваха за затваряне на Европа", заяви Одри Азуле, генерален директор на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура.

"По онова време Вие бяхте визията за смелост в политиката.", посочи Одри Азуле.

Решението на Меркел дойде в разгара на кризата, подклаждана от войната в Сирия, генерален директор на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура - ЮНЕСКО.

"Зачитането, запазването и споделянето на правата на човека е мисия на всеки от нас. Решихме, че е необходимо да спазваме тези принципи в нашата миграционна политика", заяви бившият лидер ветеран, който прекара 16 години начело на страната и се оттегли през 2021 г.

"Това беше възможно само защото много хора запретнаха ръкави на място", каза тя във фондация "Феликс Уфуе-Боани", кръстена на първия президент на Кот д'Ивоар.

"Въпреки враждебността на общественото мнение, Вие взехте решението да отворите границите на Германия за бежанците, бягащи от конфликтни зони", каза президентът на Кот д'Ивоар Аласан Уатара.

"Вие напомнихте на всички световни лидери за техния дълг на солидарност към всички хора", добави той.

Около 2000 души бяха поканени на церемонията, която е създадена през 1989 г. и преди това е връчвала награди на Нелсън Мандела, Ясер Арафат, Ицхак Рабин и Франсоа Оланд.