Германският канцлер Ангела Меркел е провела телефонен разговор с руския президент Владимир Путин.

Тя е информирала Путин за резултатите от двустранните си разговори във Вашингтон относно завършването на строителството на газопровода "Северен поток 2".

От своя страна Кремъл отбеляза, че и двамата лидери са доволни от наближаващото пускане на нефтопровода, докато Путин посочи последователните ангажименти на Германия по този проект, който има изцяло търговски характер и е насочен към засилване на енергийната сигурност на Европейския съюз и по-специално на Германия.

САЩ и Германия са пред сделка за „Северен поток 2“

САЩ и Германия са пред сделка за „Северен поток 2“

Решението ще бъде взето до дни...

Двамата лидери говориха и за вероятността да се удължат договорите между руския "Газпром" и украинския "Нафтогаз" до 2024 г. Освен това Путин подчерта важността, че властите в Киев следват споразуменията от Минския протокол от 2015 г.

Междувременно заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд съобщи, че САЩ и Германия са постигнали споразумение за "Северен поток 2".

В него са разписани санкции срещу Русия, в случай че предприеме агресивни действия срещу Украйна или "използва синьото гориво като оръжие". При подобни сценарии Германия ще вземе мерки на национално равнище и ще настоява за приемане на такива и от ЕС, за да бъде ограничена възможността на Русия да изнася нефт и газ.

"Северен поток 2" щял да бъде завършен до края на август

"Северен поток 2" щял да бъде завършен до края на август

Компанията оператор се надява да заработи

Освен това САЩ и Германия искат продължаване с 10 години на изтичащо през 2024 г. споразумение, гарантиращо транзита на руски газ през Украйна.

Президентът на САЩ Джо Байдън и германската канцлерка Ангела Меркел не скриха, че продължават да имат разногласия за проекта, на срещата си във Вашингтон миналата седмица. Байдън предупреди Русия да не използва енергийните си ресурси като "оръжие" или лост за влияние върху свои съседи.

"Северен поток 2" трябва да доставя газ от Русия до Германия през Балтийско море. Против проекта се обявиха редица държави, сред които и Полша, според която той ще засили руския монопол на европейския газов пазар. От "Газпром" заявиха, че могат да приключат строежа на тръбата самостоятелно.