Силите на сирийските кюрди ще се превърнат в цели на операцията на турските въоръжени сили в Северна Сирия, ако не се изтеглят на изток от река Ефрат. Това заплаши турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от руски медии.

Той отбеляза, че основната цел на операцията в сирийския пограничен град Джараблус била да се прочисти района от терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава").

„Да бъде победена ДАЕШ с помощта на въздушни атаки е невъзможно, ние можем да го направим с помощта на наземна операция. В операцията, подкрепяна от Турция, участват местни жители. На тази земя трябва да се завърнат тези, които винаги са живели там. Но целта на сирийските кюрдски сили за самоотбрана не е такава: те принуждават хората да напуснат домовете си, занимават се с етническо прочистване. Заради това, както по-рано заявиха САЩ и самите сирийски кюрди, те трябва да се изтеглят на изток от Ефрат, в противен случай ще станат цел на операцията”, коментира Чавушоглу на пресконференция в Анкара.  

По-рано кюрдите обявиха, че артилерия и военна авиация на Турция са обстреляли две села близо до Джараблус, северно от Алепо, като броят на загиналите е достигнал 30 души. Анкара обаче отрече информацията, че нанася удари по цивилни.

Турската армия на 24 август започна операция „Щитът на Ефрат” срещу ДАЕШ в град Джараблус в Северна Сирия. В операцията също така участват сили на сирийската опозиция и бойна авиация на международната коалиция срещу ДАЕШ. Режимът в Дамаск определи действията на Анкара като нарушаване на сирийския суверенитет.

Още в същия ден на започването на операцията контролът върху Джараблус беше поет от Свободната сирийска армия.