Мнозина евреи в Европа казват, че антисемитизмът се увеличава, в частност в интернет пространството, според изследване на Агенцията на Европейския съюз за основните права (АЕСОП), предаде БиБиСи.

Изследването показва, че 66% от респондентите смятат, че антисемитизмът се превръща в проблем. В проучването са участвали 5 847 евреи и е проведено през 2012 година в 8 страни, които са дом на около 90% от еврейското население в ЕС.

Трима от четирима респонденти, 76%, считат, че антисемитизмът се е увеличил през последните пет години.

Анкетираните в Белгия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Латвия, Швеция и Великобритания са запитани за „техните мнения и усещания за тенденциите към антисемитизъм и антисемитизмът като проблем в ежедневието".

Те също са попитани относно техния личен опит и притеснения за тяхната безопасност и за членовете на семействата им.

От проучването става ясно, че антисемитизмът се засилва във виртуалното пространство. Около ¾ от анкетираните смятат, че проблемът се влошава.

Около 50-годишна британка заяви, че „тя е изпитала повече антисемитски коментари" във „Фейсбук", „откогато и да е било през целия ми живот".

29% обмислят възможността за емиграция заради притеснения за безопасността им - най-високи нива са отчетени в Унгария (48%), Франция (46%) и Белгия (40%).

Един на всеки пет от анкетираните е изпитал най-малко една антисемитска вербална атака или физическа атака годината преди проучването.

Най-честите коментари по адрес на евреите във Великобритания са: „Израел действат „като нацисти" към палестинците" и „Евреите използват, че са жертви на Холокоста за техни лични цели" - 35% от коментарите са такива.

Проучването показва значителни различия между Западните и Източноевропейски страни.

В Латвия само 8% са заявили, че израелско-арабският конфликт има огромно влияние върху това дали се чувства в безопасност, но данните в Германия показват 28%, а във Франция - 73%.