Прокуратурата в Милано издаде заповед за задържането на шестима души, заподозрени, че са помогнали на Артьом Ус, син на бившия губернатор на Красноярския край, да избяга от домашния си арест в Италия в Русия. За това пише Fatto Quotidiano.

Операцията се провежда от полицията на Милано, както и от служителите на реда в Словения и Хърватия. В координирането на операцията участвали агенцията на ЕС Евроюст и съдебните власти на САЩ. Издирват се шестима души - италианец от босненски произход, както и петима чужди граждани, намиращи се извън Италия.

На 17 октомври 2022 г. Артьом Ус беше задържан с американска заповед за арест на летище в Италия. Американските власти го обвиняват в избягване на санкции. През миналия декември той беше преместен от затвора под домашен арест. Той изчезна на 22 март 2023 година, ден след като съдът в Милано най-накрая одобри екстрадицията му в САЩ.

Разследващите в Милано заключиха, че Ус е счупил електронната си гривна и е избягал с помощта на съучастници, петима от които са му помогнали да стигне и да пресече границата със Словения.

Следствието е установило, че бандата е използвала четири различни коли при бягството на сина на руския олигарх.

Разследването на обстоятелствата около бягството му продължава.

Държавният департамент на САЩ обеща награда от 7 милиона долара за информация, която ще помогне за намирането и задържането на Артьом Ус.

В Русия Ус-младши беше обявен за международно издирване за пране на пари и арестуван задочно. На 4 април неговият адвокат съобщи, че Ус е отговарял на въпроси в следствения отдел на руското МВР. След разпита той е освободен срещу подписка.

Артьом Ус е син на бившия губернатор на Красноярския край сенатор Александър Ус.