Новият председател на управляващия в Германия Християндемократически съюз (ХДС) Армин Лашет заяви, че не възнамерява да ревизира позицията във връзка със "Северен поток 2".

Той направи това изявление по време на пресконференция на фона на продължаващия натиск от страна на САЩ, както и призивите на някои германски политици за замразяване или отмяна на строителството на газопровода заради ареста на руския опозиционер Алексей Навални. Германските власти заявиха, че смятат този проект за икономически и че той не бил свързан с руския политик. Лашет многократно е заявявал, че заема същата позиция.

Русия "скочи" на новите US санкции за "Северен поток"

Русия "скочи" на новите US санкции за "Северен поток"

Нелоялна конкуренция и следване на интереси

"Енергийното снабдяване на Германия е важен въпрос, на който трябва да се даде отговор. Американците имат своя позиция, тя отдавна е ясна и не зависи от републиканците или демократите. Но моята позиция също е ясна", подчерта новият председател на ХДС.

Председателят на партията отбеляза, че Берлин и Москва отдавна си сътрудничели в областта на науката и икономиката, а доставките на енергийни ресурси от Русия продължавали вече 50 години и не са спирали "дори в най-тежките времена на Студената война".

"Смятам, че е необходима ясна позиция - вече споменах случая Навални - по отношение на нашите ценности. Но въпреки това трябва да търсим области, в които можем да си сътрудничим. Парижкото споразумение за защита на климата без Русия ще има само половината от своя ефект, следователно това е една от областите, в които трябва да работим помежду си, за да намерим добри решения", добави Лашет.

ЕП поиска налагане на санкции на Русия за Навални и спиране на "Северен поток 2"

ЕП поиска налагане на санкции на Русия за Навални и спиране на "Северен поток 2"

Евродепутатите приеха резолюция с 581 гласа

Говорейки за критиките от страна на политици и други държави, Лашет отбеляза, че познава позициите на прибалтийските страни и Полша от опита от работата си в Европейския парламент.

"Ето защо е добре, че Германия в няколко споразумения даде гаранции (за енергийните доставки, б. р.) на Украйна. Винаги сме обръщали внимание на геополитическия аспект", поясни той.

Лашет също така подкрепи намерението на канцлера Ангела Меркел да обсъди "Северен поток 2" с новата администрация на САЩ, но подчерта, че "въпросът за енергийните доставки на Германия в крайна сметка се решава от самата Германия в европейски контекст".

Меркел защитава "Северен поток 2" въпреки противопоставянето на САЩ

Меркел защитава "Северен поток 2" въпреки противопоставянето на САЩ

И напомня, че има "търговски отношения между САЩ и Русия, например в петролния сектор"

Миналата седмица Европейският парламент прие резолюция, в която настоя правителствата на страните от ЕС "незабавно да възпрепятстват завършването на проекта "Северен поток 2", както и "чувствително да засилят" санкциите срещу Русия. Франция, Чехия и Полша подкрепиха новите санкции. За отказ от газопровода настояват САЩ, които целят доставка на своя втечнен газ за Европа. Вашингтон вече наложи редица ограничения срещу проекта.

По данни на компанията оператор Nord Stream 2 AG остават да бъдат завършени 148 км от газопровода от общата дължина на двете тръби от 2 460 километра.

Германия оцени отказа на редица компании от "Северен поток 2"

Германия оцени отказа на редица компании от "Северен поток 2"

Санкциите на САЩ срещу газопровода били неправилни