Бомбардировките над либийската столица Триполи се засилиха в петък, заявиха жители, което налага евакуацията на някои пациенти от болница близо до единственото функциониращо летище на столицата, съобщава "Ройтерс".

Жителите заявиха, че обстрелът е сред най-сериозните, тъй като взривове на артилерията отекват в центъра на града, а черният дим е близо до летището на Митига, държано от правителството.

Сраженията между Либийската национална армия (LNA) на Халифа Хафтар и международно признатото правителство на националното споразумение (GNA) със седалище в Триполи са, докато ООН се опита да проведе мирни преговори в Женева.

Обстрелът на летището на Митига налага принудително спиране на полетите в поредни дни тази седмица и след щетите в петък са видими нови щети на хангар. Общинският съвет на Абу Салим, квартал на Триполи, съобщава за повредени къщи, а жена и дете са откарани в болница.

LNA е подкрепена от Египет и Обединените арабски емирства, докато GNA е подкрепена от Турция и бойци, които е докарала от Сирия. Хафтар започна атаката си срещу Триполи миналата година в последния кръг от сражения в Либия след свалянето през 2011 г. на Муамар Кадафи.

2-ма турски военни загинаха в Либия

2-ма турски военни загинаха в Либия

Това съобщи турският президент Реджеп Ердоган

Формации подкрепящи правителството на Националното споразумение (PNS), обвиниха Либийската национална армия (LNA) в масирани удари по Триполи

Според тях LNA на Хафтар стреля по главния град на страната с около 60 ракети от ракетни системи "Град". Отбелязва се, че единственото международно летище, работещо в Триполи, околностите му и редица жилищни райони на столицата са ударени.

Междувременно, представителят на Хафтар, Калед Маджуб коментира, че целта на нападенията е военната инфраструктура в турската военновъздушна база, съседна на летището.

По-конкретно, според него, защото турците са я превърнали в пункт за прехвърляне на оръжие и наемници, както и плацдарм за нападения срещу войските на Хафтар с помощта на дронове.

Според наличната информация, Турция е инсталирала две радарни станции и казарми за турски военни служители и експерти, отговорни за контрола на дроновете. Следващите коментари от армията също сочат, че тяхната цел е оперативният щаб на турските безпилотни самолети, а Маджуб твърди, че при атаките са убити седем до десет "нашественици" (турски войници).

Помпео: САЩ предлага помощ на Иран за коронавируса

Помпео: САЩ предлага помощ на Иран за коронавируса

САЩ работят и за мир в Идлиб, а НАТО подкрепя Турция във въздушното й пространство