Аржентина планира да подсили Украйна с пет щурмови самолета Super Etendard наведнъж. Експертите на Defense Express обясниха какво е известно за тези самолети и анализираха дали Украйна наистина се нуждае от тях.

Както отбелязват експертите, става въпрос за палубен самолет на Dassault, който се класифицира или като изтребител-бомбардировач, или като щурмови самолет.

Той е разработен в началото на 70-те години на миналия ХХ век. Всички Super Etendard в Аржентина са изведени от експлоатация през 2023 г.

"Super Etendard" е класически представител на авиацията по-скоро на 60-те години, с двигател Snecma Atar 9K-50 и осигурява скорост до 1205 км/ч. Машината е с размах на крилата 9,6 метра и максимално тегло 12 000 кг (празно тегло 6500 кг), с максимален полезен товар от 2100 кг", пише Defense Express.

Както отбелязват експертите, специализацията на самолета е била предимно унищожаване на вражески кораби.

Super Etendard е бил оборудван с радар Agave, който е можел да открива въздушни цели на разстояние само 30 километра, но надводни цели, като например фрегати, на разстояние 100 километра.

Аржентина купи 24 самолета F-16

Аржентина купи 24 самолета F-16

Сделката е на стойност 300 млн. долара

Радарът Agave е пряко свързан с прицелната система на противокорабната ракета Exocet. Именно тази ракета беше основното въоръжение на този самолет.

Освен нея той можеше да носи само неуправляеми ракетни установки, бомби, ракети "въздух-земя" с обсег до 12 км AS-30, а сред средствата срещу въздушни цели само ракети с малък обсег с инфрачервен търсач Matra Magic и две 30-мм автоматични оръдия.

Аржентина кандидатства за глобален партньор на НАТО

Аржентина кандидатства за глобален партньор на НАТО

Още един сигнал за новия курс при президента Хавиер Милей