Ново решение на висшия наказателен съд на Аржентина обвини Иран за фаталната атака през 1994 г. срещу центъра на еврейската общност AMIA в Буенос Айрес, като обвини Техеран за "престъпление срещу човечеството" в решение, което проправя пътя жертвите да търсят справедливост, стана ясно от съдебни документи, цитирани от "Ройтерс".

Съдиите постановиха, че атентатът срещу Аржентинско израелско взаимно сдружение (AMIA) - най-смъртоносният по рода си в историята на страната, който уби 85 души и остави стотици ранени - е извършен от въоръжената групировка Хизбула и е в отговор на "политически и стратегически план " от Иран.

Представители на аржентинската еврейска общност казаха, че съдебното решение е "историческо" и "уникално", тъй като дава възможност на роднините на жертвите да заведат дела срещу Ислямската република.

Президентът Хавиер Милей отпразнува решението, като каза, че това е "значителна стъпка", която слага край на десетилетия на "закъснения и прикриване", в официално изявление.

Аржентинското правосъдие отдавна твърди, че Иран стои зад атаката, но съвместните разследвания и заповедите за арест на Интерпол не са довели до никъде. Иран отказа да предаде граждани, осъдени в Аржентина. Техеран отрече да е замесен.

Прокурорите в доклада обвиниха висши ирански служители и членове на "Хизбула", че са наредили бомбения атентат, както и атаката през 1992 г. срещу израелското посолство в Аржентина, при което загинаха 22 души.

"Значението на тези тежки нарушения на правата на човека за международната общност като цяло се позовава на задължението на държавата да осигури съдебна защита", пише съдия Хуан Баутиста Махикес, който настоява за правна реформа.

През 2013 г. Аржентина и Иран подписаха меморандум за разбирателство, който се опитваше да създаде комисия за истината, която да разследва нападението, но споразумението така и не влезе в сила и доведе до дело срещу тогавашния президент Кристина Фернандес де Киршнер.

Съдия Махикес изтъкна фигурата на бившия прокурор Алберто Нисман, който разследваше атаката и беше намерен мъртъв в дома си през януари 2015 г., след като яростно критикува Фернандес де Киршнер за укриването на предполагаемата отговорност на Иран за атаката.

С ново дело правозащитници се опитват са спрат германския оръжеен износ за Израел

С ново дело правозащитници се опитват са спрат германския оръжеен износ за Израел

Миналата седмица бе подаден друг иск