Президентът на Сирия Башар ал Асад се зарече да извоюва обратно цялата територия на страната, но предупреди, че това ще отнеме „много време”. Асад го е направил в екслузивно интервю за агенция „Франс прес”, което идва на фона на нарастващия международен натиск за прекратяване на огъня.  

Говорейки в кабинета си в Дамаск в четвъртък, Асад е заявил, че подкрепя мирните преговори, но че те „не означават, че ние ще спрем борбата срещу тероризма”.

"Независимо дали ние можем да го направим или не, това е целта, която се опитваме да постигнем без никакво колебание", коментирал сирийският държавен глава и допълнил, че би било възможно да "сложим край на този проблем за по-малко от година, ако маршрутите за снабдяване на опозицията от Турция, Йордания и Ирак бъдат пресечени. Но, ако не бъдат, заявил той, "решението ще отнеме много време, а цената ще е тежка". 

Той подчертал, че мащабна правителствена офанзива, подкрепена от Русия, е в ход в северната провинция Алепо, като основната й цел била да прекъсне маршрута за снабдяване и доставки на опозицията от Турция.

Башар Асад е отхвърлил неотдавнашните обвинения от страна на Организацията на обединените нации (ООН), че режимът му е виновен за военни престъпления, наричайки твърденията "политизирани".   

ООН порица правителството на Асад за „ликвидирането” на затворници в затворите и центровете за задържане, но Асад заявил в интервюто, че обвиненията „обслужват политически дневен ред... и не предоставят никакви доказателства”.

Асад също така е подчертал, че вижда опасност Саудитска Арабия и Турция да започнат военна интервенция в страната му, посочвайки, че той не изключва подобна намеса, но заявил, че неговите въоръжени сили „със сигурност ще застанат срещу нея”.

Той твърди, че Европа е „пряка причина” сирийците да бягат от родината си и тя трябва да спре да „дава прикритие на терористи” преди хората да се върнат, призовавайки европейските правителства „които бяха пряка причина за емиграцията на тези хора... да помогнат сирийците да се завърнат в страната си”.

Той посочил още, че Франция по-специално е приложила „разрушителни политики, разширяващи пряката подкрепа на тероризма” и че „задължение на Франция е да отмени или промени политиката си”.