Основателят на WikiLeaks („Уикилийкс") Джулиан Асанж обвини Google ("Гугъл"), че се държи като „приватизирана версия на АНС (Националната агенция за сигурност на САЩ)" в начина, по който събира и съхранява информация за хората.

Той заяви в интервю за Sky News, че интернет гигантът не правел нищо незаконно, но въпреки това неговото поведение е доста съмнително, тъй като събирали "разузнавателни данни" за потребителите си.

„Google не върши неща, които са незаконни, това, което правят те, е съвършено законно", заявява Джулиан Асанж.

По думите му, Google събира колкото се може повече информация за потребителите си, съхранява я, индексира я и я използва да създава досиета на хората, като след това продава тази информация на рекламодатели и др.

Според Асанж точно същото вършели и службите за сигурност. Поради тази причина АНС били христоматиен пример за това, което върши Google.

"Бизнес моделът на Google е да набавя разузнавателни данни. Това носи на компанията 80 на сто от печалбите й", подчерта той.

Google разполага със сериозна маркетингова сила, изтъкна Асандж.
"Закачливото лого на компанията не внушава мисълта, че става дума за голяма и лоша американска корпорация, но фактически тя е станала точно такава. Днес тя е най-влиятелната търговска организация в света", резюмира основателят на WikiLeaks.

Припомняме, Асанж, който от две години се укрива в посолството на Еквадор в Лондон, на 18 август обяви, че смята да напусне дипломатическата мисия, без да уточни кога.

Ако го направи, той е застрашен от екстрадиция в Швеция, където е обвинен в сексуални престъпления. Швеция от своя страна може да го предаде на американските власти.

По думите на Асанж, той има проблеми със здравето вследствие на 2-годишния му престой в  сградата на посолството.