Атлантическият съвет на България очаква от премиера Бойко Борисов, при срещата си с американския президент Доналд Тръмп, да поиска САЩ да съдействат на страната ни за ефективно противодействие на руската хибридна война против България. Това се казва в официална позиция на АСБ във връзка с предстоящото посещение на министър-председателя във Вашингтон.

Атлантиците настояват България да потърси от САЩ подкрепа за идеята да се дефинира минимален праг за активиране на член 5 от договора на НАТО в случай на хибридна атака против страна-член.

От АСБ препоръчват също премиерът да поиска конкретни стъпки за укрепване на стратегическото партньорство между България и САЩ в отбраната: повече съвместни българо-американски мисии по охрана на българското въздушно пространство, създаване на благоприятни условия България да придобие още осем самолета F-16 блок 70/72 (така че да се формира цяла ескадрила), подкрепа от САЩ и за други важни проекти за превъоръжаване на армията ни. Също така, у нас да бъдат разположени многонационална механизирана бригада на НАТО и многонационална изтребителна ескадрила до въвеждане в оперативна готовност на българската ескадрила F-16. Да се предвиди и разполагане на системи за противовъздушна и противоракетна отбрана "Пейтриът" при необходимост.

От Атлантическия съвет смятат също, че САЩ могат да окажат подкрепа на страната ни при оценката на влиянието на преките инвестиции от страни извън ЕС и НАТО върху националната ни сигурност - особено при евентуално инсталиране на ядрени мощности в Белене или при разширяване на АЕЦ "Козлодуй".

Отбраната ни е гарантирана само в НАТО, обяви Борисов пред Столтенберг

Отбраната ни е гарантирана само в НАТО, обяви Борисов пред Столтенберг

В края на 2019 г. ще стигнем 3,1% от БВП за отбрана

Пълният текст на декларацията:

ПОЗИЦИЯна Атлантическия съвет на България

по повод предстоящата среща на министър-председателя Бойко Борисов с президента на САЩ Доналд Тръмп на 25.11.2019 г. във Вашингтон

Атлантическият съвет на България(АСБ) оценява положително предстоящата среща на министър-председателя Бойко Борисов с президента на САЩ Доналд Тръмп на 25.11.2019 г. и я приема като позитивен знак в развитието на двустранните отношения и стратегическото партньорство между България и САЩ, както и като отправна точка за по-голямото им задълбочаване.

АСБ вярва, че след тази среща на най-високо държавно равнище, президентът и правителството на САЩ ще се ангажират още по-активно с разрешаването на проблемите, възникнали в Югоизточна Европа от хибридната война, която води Руската федерация против нашия цивилизационен евроатлантически избор.

С тази пряка ангажираност на САЩ, категорично ще се повиши сигурността не само в региона на Балканите и Черно море, но и в цяла Европа.

Във връзка с предстоящата среща във Вашингтон АСБ се надява, че българският премиер ще съумее да използва в максимална степен тази възможност за издигане на българо-американските отношения на ново по-високо ниво.

АСБ очаква в разговорите в Белия дом да бъдат включени стратегически важните теми за защита на независимостта и суверенитета на Р България, като препоръчва на г-н Бойко Борисов да поиска от американския президент Доналд Тръмп, следното:

  1. Съдействие за ефективно противодействие на руската хибридна война против България.

По линия на стратегическото партньорство, САЩ могат да ни бъдат особено полезни както със споделяне на опит и експертиза в борбата против руската подривна дейност, така и с обмен на релевантна информация. Във връзка с това България да потърси от САЩ подкрепа за идеята в рамките на НАТО съюзниците да се обединят около приемането на минимален праг за активиране на член 5 на Северноатлантическия договор, в случай на хибридна атака против страна-член.

  1. Съдействие за по-нататъшното укрепване на стратегическото партньорство между България и САЩ в отбраната и в тази връзка усилията да се насочат към:
  • развитие на потенциала на българо-американските съвместни съоръжения, включително и използването им в подкрепа на изграждането на засилено Предно присъствие на НАТО в Югоизточна Европа;
  • повече съвместни българо-американски мисии по охрана на българското въздушно пространство, след успешната първа такава мисия през септември 2016 г.;
  • осигуряване на благоприятни условия за придобиването на още осем самолета F-16 блок 70/72, така че България да формира цяла ескадрила;
  • реализация на високотехнологични проекти по линията на индустриално сътрудничество във връзка с придобиването на F-16;
  • подкрепа от САЩ и по линия на други важни проекти за превъоръжаване, особено на системи за противовъздушна и противоракетна отбрана, трикоординатни радари и бойни машини за Сухопътни войски, с възможности за индустриално сътрудничество;
  • подкрепа от САЩ за разполагане на наша територия, в случай на необходимост, на съюзни системи за противовъздушна и противоракетна отбрана "Пейтриът", в контекста на укрепване на присъствието на НАТО на Югоизток;
  • подкрепа от САЩ за разполагане на многонационална механизирана бригада на НАТО на територията на България;
  • подкрепа от САЩ за разполагане на многонационална изтребителна ескадрила на НАТО до въвеждане в оперативна готовност на българската ескадрила F-16.
  1. Помощ от страна на САЩ за осигуряване на българската енергийна независимост, чрез диверсификация на източниците и маршрутите за пренос на енергоносители.

Изграждане на интерконекторни връзки със съседни страни и перспективи за изграждане на терминал за втечнен газ на българско пристанище.

  1. Помощ от страна на САЩ за укрепване на правоохранителната и съдебна власт в България с цел укрепване на върховенството на закона и ефективно противодействие на хибридни въздействия.
  1. Подкрепа за изграждане на национален капацитет за оценка влиянието на преките чуждестранни инвестиции върху сигурността на страната, идващи от държави, извън ЕС и НАТО и които използват хибридни инструменти за реализация на стратегическите си интереси, особено в инсталирането на ядрени мощности в евентуално бъдещата АЕЦ "Белене" или в разширяването на старата АЕЦ "Козлодуй".

АСБ се надява, че при посещението си в САЩ, министър-председателят на България Бойко Борисов ще увери президента Доналд Тръмп, че позициите на експертната и гражданска общност в България се следят и проучват внимателно, че правителството ще вземе бързи и адекватни мерки за елиминиране на зависимостите на България от Руската федерация във всички сфери, и че ще работи последователно за задълбочаване на интеграционните връзки на България със съюзниците в НАТО.