Конвоят на лидера на основната опозиционна партия в Турция е попаднал в сблъсъци между полицията и неидентифицирани лица. Инцидентът е станал в североизточната част на страната.

Лидерът на Републиканската народна партия Кемал Кълъчдароглу е невредим, съобщават Си Ен Ен Тюрк и NTV, цитирани от „Ройтерс”.

Си Ен Ен Тюрк цитира помощник на Кълъчдароглу в своята информация. NTV не посочва източник в своята кратка информация.

Турция бе изправена пред серия от бомбени и други атаки в изминалата една година, за които властите обвиняват ислямистки групировки и кюрдски екстремисти. Нападенията засилиха напрежението в страната, която има дълга граница със Сирия и Ирак.

„Хюриет” информира, че огън е бил открит по кортежа на Кемал Кълъчдароглу. Нападението е станало в района на Шавшат в черноморската провинция Артвин.

Бодигардовете на лидера на Републиканската народна партия са отговорили на огъня на нападателите.

Кълъчдароглу е останал в колата си от съображения за сигурност, докато полицията и нападателите влезли във въоръжени сблъсъци.

Въпреки това, съветник на Кемал Кълъчдароглу съобщи, че не става въпрос за въоръжена атака, насочена към лидера на Републиканската народна партия, а се касае за сблъсъци в района.

Пред телевизия Си Ен Ен Тюрк по телефона той заяви, че е бил изведен от зоната на сблъсъците от силите за сигурност.

„Ние сме на сигурно място, но сблъсъците продължават. Надявам се, че никой от силите за сигурност няма да бъде ранен”, подчерта той.

Бодигардовете на Кълъчдароглу са застреляли нападател, които се подготвял за ракетно нападение, целящо лидера на Републиканската народна партия, предава кореспондент на Си Ен Ен Тюрк.

Вътрешният министър Ефкан Ала информира, че трима войници са били ранени. Един от тях е ранен тежко в главата. Вътрешният министър също така допълва, че незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК) със сигурност е извършителят на атаката.

Междувременно, президентът Реджеп Тайип Ердоган, премиерът Бинали Йълдъръм и вътрешният министър Ефкан Ала са позвънили на Кълъчдароглу, за да изразят своите най-добри пожелания.

Вицепремиерът Нуман Куртулмуш осъди в Туитър атаката.