Със 199 от 300 депутати - „за", 74  - „против" и 5-ма въздържали се гръцкият парламент одобри новия план за строги икономии, предадоха световните медии.

Други пък 22 -ма изобщо не участваха в гласуването. По този начин стана възможно Атина да получи спасителен транш.

Освен това в парламента се разигра и остаркизъм. Лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас изпълни заканата си и изключи 21 депутата, които отказаха да подкрепят сделката. По този начин той остава с 62 депутата. Същото направи и лидерът на ПАСОК Георгиос Папандреу, който се раздели с 20 -души от общо 151-членна група.

Гласуването на мерките за свиване на публичните разходи и намаляване на заплати и пенсии стана на фона на разрастващи се протести, които обхванаха Атина, Солун, Волос, Корфу, Крит и други населени места.

Гръцкият премиер Лукас Пападимос осъди насилието в Атина и изрази увереност, че скоро гръцкият народ ще има думата да се изкаже по приетия план за строги икономии, които да спасят страната от фалит.

Споразумението с ЕС предвижда съкращаване на разходите през текущата година с 3.3 милиарда евро, което е 1.5% от БВП. Пенсиите трябва да бъдат орязани с 300 милиона евро, предвижда се и съкращаване на минималната работна заплата с 22%.

Първият транш от около 80 милиарда евро трябва да бъде получен до 20 март.