Тялото на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко е било толкова радиоактивно, че неговата аутопсия е била „една от най-опасните", които някога са провеждани, обяви патолог, цитиран от „Асошиейтед прес".

Натаниел Кери заяви, че тялото на Литвиненко е било толкова опасно, че то е било оставено на място в продължение на два дни след като той почина в лондонска болница на 23 ноември 2006 г. от отравяне с радиоактивен полоний 210.

„Тя е описана като една от най-опасните аутопсии, извършвани някога в страни от Западния свят", заяви Кери на втория ден от изслушването на свидетели в лондонски съд по казуса със смъртта на Литвиненко.

Литвиненко, който от бивш агент на КГБ и приживе се превърна в критик на Кремъл, внезапно се разболя тежко на 1 ноември 2006 г., след като пи чай с двама руснаци в хотел в Лондон.

Полицейският инспектор Крейг Маршал заяви пред съда, че мъжете, които са се срещали с Литвиненко - Дмитрий Ковтун и Андрей Луговой - все още се издирват за убийство.

Те отричат да са замесени, а Русия отказва да ги екстрадира, припомня АП.

В Москва Луговой е казал пред „Асошиейтед прес", че доказателствата, които са били представени на съдебния процес в Лондон, били „абсурдни".

Такива доказателства просто не съществуват, защото Русия не е замесена", заявил Луговой в офиса си в Държавната Дума. „Второ, дори ако някой ги е изфабрикувал, тогава само мога да кажа, че това са измислици и спекулации", добавил Луговой.

Луговой също така заявил, че изслушването на свидетели в лондонския съд е било замислено за прикриване на това, което той предполага като възможно участие на британското разузнаване МИ-6.