кораб в Перийския залив Австралийските войски активно участват във военните операции в Ирак под ръководството на САЩ, предаде РИА “Новости”, като цитира изявление на шефът на Генералния щаб на австрийските въоръжени сили Питър Косгроув.

Три австралийски военно-морски съда участват в операция на север от Персийския залив по обезвреждане на морски мини и издирване на иракски лидери, които се опитват да напуснат Ирак.

Късно снощи австралийските моряци са успели да обезвредят 70 морски мини, заловени на задържания в залива иракски кораб.

По думите на Питър Косгроув мините са можели да нанесат значителни щети на антииракската коалиция.

Екипажът на иракския кораб е взет в плен и се намира на австралийския кораб "Канимбла".

Косгроув съобщи още, че австралийски военни подразделения до сега са участвали в четири схватки с иракски войници.

Освен това австралийските военни събират информация за придвижването на противниковите войски и определят военните обекти, по които да бъдат нанесени удари. Снощи те са успели да унищожат замаскиран командно-контролен пункт, разположен в южен Ирак, като в резултат на това са загинали няколко иракски войници.

През изминалата нощ един от австралийските изтребители е пуснал бомба по цел в Ирак, но Питър Косгроув отказва да назове целта и дали е била поразена, но подчертава, че гражданското население не е пострадало.

От австралийския контингент досега няма жертви.