Премиерът на Австралия Тони Абът заяви, че издирването на самолет MH370 е най-трудната извършвана такава операция, отбелязва СиЕнЕн.

Въпреки че постоянно стесняваме района за търсене и се придвижваме на север, ние все още сме в район, където морските условия са тежки", каза той на пресконференция в Пърт, Австралия.

Той подчерта, че най-квалифицираните работят по откриването на самолета на базата на оскъдна информация. „Сглобяваме пъзела заедно", подчерта той.

Това е най-трудното издирване, хвърлили сме всички сили и нашите приятели правят всичко, което можем, поясни той, допълвайки, че много хора са засегнати по света.

Моля ви, бъдете търпеливи, разбирам колко е тежко времето, но ние няма да ви предадем. Не можем да бъдем сигурни в крайния успех, но със сигурност няма да спрем, докато не направим всичко, което е възможно да се стори от човек", разясни Абът.

Според него операцията е изключително международно сътрудничество.

Премиерът на Малайзия Наджиб Разак, който също присъства на пресконференцията, благодари на всички за полаганите усилия.

Когато самолетът изчезна, десетки страни без да се колебаят се отзоваха, тяхната отдаденост няма да бъде забравена, каза той.

Припомняме, самолетът МH370 на Malaysia Airlines мистериозно изчезна на 8 март с 239 души на борда. Самолетът беше с дестинация Куала Лумпур -Пекин.