Бивш политик е "продал" Австралия на чуждестранна разузнавателна служба, каза в сряда шефът на разузнаването на страната, добавяйки, че агенцията му се е изправила срещу шпионската верига, за да ги уведоми, че прикритието им е разкрито, предава "Ройтерс".

Генералният директор по сигурността на Австралийската организация за разузнаване по сигурността (ASIO), Майк Бърджис, каза в годишна реч, че е разсекретил подробности за операцията, която използва професионални мрежови платформи, имейл и социални медии за вербуване на австралийци.

Той не назова името на замесената страна, но каза, че тя също е била насочена към отбранителната индустрия на Австралия, предлагайки пари за доклади за партньорството на AUKUS със САЩ и Великобритания за изграждане на ядрени подводници.

Той каза, че чуждестранната агенция е "успешно култивирала и вербувала бивш австралийски политик" преди няколко години. Той не идентифицира политика и каза, че лицето не е обвинено, защото вече не е активно.

"Този ​​политик продаде страната, партията и бившите си колеги, за да защити интересите на чуждия режим. В един момент бившият политик дори предложи член на семейството на министър-председател да бъде привлечен в орбитата на шпионите", каза той.

Бърджис нарече чуждестранните шпиони "Екип А" и каза, че те са се опитали да привлекат австралийците с информация за националната сигурност, като са им предложили консултантски роли.

Австралийски учени и политически фигури, присъстващи на задгранична конференция, бяха посрещнати от "прикрити шпиони", каза той.

Един учен е предоставил на т. нар. "Екип А" информация за приоритетите на националната сигурност и отбраната на Австралия, докато друг "амбициозен политик" предоставил политическа информация, каза той.

ASIO прекъсна връзките между австралийците и чуждестранното разузнаване, каза той, добавяйки, че няколко лица "трябва да са благодарни, че законите за шпионажа и чуждестранната намеса не са ретроспективни".

ASIO е издала известие до австралийските обществени служби, предупреждавайки държавни служители за заплахата, каза той.

"Видяхме как се опитват да вербува студенти, учени, политици, бизнесмени, изследователи, служители на правоприлагащите органи и държавни служители на всички нива на управление", каза той.

Австралийската работна група за чужда намеса е провела 120 операции от създаването си през 2020 г., каза той в речта.

Китай разширява закона за държавните тайни

Китай разширява закона за държавните тайни

Той вече ще обхваща и "работни тайни"