Австрия завежда дело срещу Германия в Съда на Европейския съюз в Люксембург заради германските планове за пътни такси, които ще се прилагат само за чужденци. Това обяви австрийският транспортен министър Йорг Лайхфрид, цитиран от "Ройтерс".

Германските тол такси се отнасят за автомобили с чужда регистрация, използващи магистралите в страната на цена до 130 евро на година. Германските шофьори ще могат да възстановят разходите си чрез данъчни облекчения.

"Това е индиректна дискриминация въз основа на националност", подчерта Лайхфрид, добавяйки, че Европейската комисия е пропуснала шанса да създаде "справедливост в Европа", като отмени германските пътни такси.

"Става въпрос за създаването на Европейски съюз, където силата на закона има значение, а не законът на по-силния", изтъкна още австрийският транспортен министър.

По думите му, Австрия е подготвила съдебно дело в размер на 30 страници, което ще представи пред Съда на Европейския съюз в Люксембург, който отговаря за спазването на правото на ЕС.

Конституционният адвокат Валтер Обвексер, говорейки заедно с Лайхфрид, коментира, че очаква съдът да се произнесе до края на следващата година или началото на 2019 г.

Германският парламент даде зелена светлина на тол таксата през март, но тя едва ли ще влезе реално в сила преди 2019 г.