Търсещите убежище ще бъдат принудени да предават мобилните си телефони и до 840 евро в кеш на властите. Това предвиждат мерки, одобрени от правителството на Австрия, съобщава АФП.

Парите ще бъдат използвани за покриване на разходите за молбите на мигрантите и бежанците, докато властите ще проучват дали данните от геолокацията от телефоните на бежанците съответстват на техните показания за това как са пристигнали в страната.

Ако се установи, че кандидатът е влязъл първо в друга европейска страна, където е в сила т. нар. "Дъблински регламент" на ЕС, те могат да бъдат върнати там.

Вътрешният министър на Австрия Херберт Кикъл от крайнодясната Партия на свободата заяви, че целта му е "ограничителен и приложим закон относно правата на чужденците", за да се сложи край на "злоупотребите" в системата за предоставяне на убежище.

Мерките трябва да бъдат гласувани от парламента през следващите няколко седмици.

На миналогодишните парламентарни избори предприемането на крути мерки срещу имиграцията беше една от основните теми на Партията на свободата, като това беше възприето като политика и от канцлера Себастиан Курц и неговата дясноцентристка Народна партия.

Австрия получи повече от 150 хил. молби за убежище - почти 2 процента от нейното население от 8,7 млн. души - след голямата криза с мигрантите през 2015 г.

Мерките, обявени днес, също така означават, че мигрантите и бежанците ще могат да кандидатстват за австрийско гражданство чак след 10 години.

Ще се ускорят също и депортациите на осъдените за престъпления кандидати за убежище.

Правозащитни организации заклеймиха мерките на австрийското правителство.