Австрийското правителство търси варианти, които ще му позволят да отчужди къщата, където Адолф Хитлер е прекарал ранното си детство, тъй като се опитва да сложи край на спора със собственика за използването на имота, информира „Асошиейтед прес".

Този ход е последният в усилията на правителството да гарантира, че къщата няма да се превърне в свято място за почитателите на Хитлер. Представителите на общината в Браунау, където се намира къщата, вече се оплакват, че тя привлича неонацисти в градчето, което се намира на границата с Германия.

В отговор на съобщения в местни медии, говорителят на вътрешното министерство на Австрия заяви, че неговото ведомство очаква експертни становища до края на месеца относно отчуждаването на имота, ако собственикът - жена, чиято самоличност властите отказват да разкриват, - отхвърли офертата на правителството за придобиването на имота.

Австрийското вътрешно министерство е наемало къщата в продължение на години, за да предотврати злоупотребата, преотдавайки я под наем на различни благотворителни организации. Сградата е стояла празна откакто организация, грижеща се за хора с умствени увреждания, се е изнесла преди повече от три години.

От местната община посочват, че собственицата е отхвърлила плановете за нанасянето на друга благотворителна организация, както и на училище, в края на миналата година, тъй като тя се противопоставя на ремонтите на сградата, които биха били необходими.

По този начин австрийските власти разглеждат национализирането на имота като „последна възможност", заявявайки, че правителството се е надявало, че собственикът ще се съгласи да я продаде. Тя е отхвърлила последните оферти.

Сред потенциалните купувачи през последните няколко години е бил руски депутат, който заплашил, че ще я събори, което няма как да бъде позволено, тъй като сградата е от епохата на Ренесанса и е под специална защита.