Австрия отхвърли молбата други страни от Европейския съюз да приемат мигранти от Италия, след нарастването на броя на пристигащите на италианския осров Лампедуза, което изглежда вероятно да освети дълбоко вкоренените разногласия в Общността заради миграцията, отбелязва "Ройтерс".

Повече от 2000 предимно африкански мигранти са се добрали до малкия остров край южното крайбрежие на Италия с лодки от неделя, претоварвайки приемния му център.

1200 мигранти пристигнали за ден на о. Лампедуза

1200 мигранти пристигнали за ден на о. Лампедуза

Отново се активизира потокът мигранти

Вчера еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон призова страните членки да проявят солидарност с Италия и да подкрепят тяхното преместване. Европейската комисия уточни днес, че все още не е получила обещания от страните да приемат нито един мигрант.

Австрия не би го направила. "Австрия следва много ясен курс: разпределението (на мигрантите от Лампедуза) в цяла Европа не е подход, който ще доведе до решение", настоя нейният европейски министър Каролин Едщадлер в Брюксел.

ЕС по-скоро трябва да помага директно на хората в Африка, като същевременно изпраща послание, че не всеки, който стигне до Европа, може да остане там, добави тя.

В Италия: Атаката срещу Франция е атака срещу Европа, Лампедуза е вратата към Европа
Обновена

В Италия: Атаката срещу Франция е атака срещу Европа, Лампедуза е вратата към Европа

Депутатът от Ница, Киоти, призовава за "Гуантанамо във френски стил" за заподозрени в тероризъм

Лампедуза е един от основните пунктове за пристигане на хора, които се опитват да влязат в Европа от Африка, а последните пристигнали се прехвърлят другаде в Италия.

27-членният ЕС спори ожесточено за миграцията от 2015 г. насам, когато над 1 млн. предимно сирийски, иракски или афганистански бежанци достигнаха границите му.

Пристигащите спаднаха значително до около 95 000 души през миналата година според данните на ООН, най-вече в Италия, Испания и Гърция.

През 2019 г. Италия договори план с други европейски страни за преразпределение на мигрантите след пристигането им. Но тази доброволна схема не осигури стабилно решение и общ пакт в ЕС за справяне с проблема, предложен от Комисията през септември миналата година, не е ратифициран, тъй като Унгария и Полша отказаха да участват.

Италианското правителство днес отрече информация на вестник "Република",

Германски министър предупреди за нова вълна мигранти през Балканите

Германски министър предупреди за нова вълна мигранти през Балканите

Зеехофер: Трябва да направим нещо, за да не се върнем към тревожните нива

че ще поиска от ЕС да плати на Либия, откъдето тръгват по-голямата част от африканските мигранти, пътуващи по море, за да спира мигрантските лодки да напускат нейното крайбрежие.

Общността сключи такова споразумение с Турция през 2016 г., за да спре мигрантските потоци от Балканите.

"В момента няма инициатива относно сключването на подобно споразумение" с Либия, каза служител в кабинета на италианския премиер.

Служителят подчерта, че виждането на правителството е, че ЕС трябва да обърне повече внимание на ситуацията в Южното Средиземноморие и да бъде готов да предложи финансова помощ на всички африкански държави, участващи в мигрантските потоци.

ЕК прие стратегията за връщане и реинтеграция на мигрантите

ЕК прие стратегията за връщане и реинтеграция на мигрантите

Целта е повишаване на сътрудничеството при изпълняването на процеса