ПОСЛЕДНО: Делото бе отложено за 28 ноември, след като Саддам Хюсеин и останалите седмина обвиняеми не се признаха за виновни за убийството на 143 кюрди през 1982 г.

Снимка Започна процесът срещу Саддам Хюсеин и седем негови приближени, на който ще бъде разгледана първата серия от дела срещу него.

Саддам влезе в залата последен след останалите обвиняеми.
Той веднага се опита да вземе думата, но бе спрян от съдията.

Председателстващият заседанието попита Саддам за пълните му имена и професия, но Саддам отхвърли тези формалности и заяви, че не признава законността на този съд.
Вие ме познавате, ако сте истински иракчанин, аз съм президентът на Ирак, заяви Саддам.
Няма да отговарям на въпросите на този така наречен съд. Кои сте вие?, Какво сте вие?, каза още бившият иракски диктатор, изправен в първата редица клетки, разположени в съдебната зала.

От съдебната зала
Бившият иракски лидер отказа да се признае за виновен по обвинението за убийството на 143 кюрди, извършено през 1982 година. Това направиха и останалите 7 обвиняеми.
Зелената зона на Багдад е изцяло заградена, не се допуска никакво преминаване на коли и пешеходци, вертолети охраняват района.
Около сградата, в която се провежда процесът е изградена триметрова стена и се охранява от американски и иракски сили за сигурност.

Поради страх от атентати повечето жители на Багдад предпочетоха да не излизат по улиците, а в училищата и детските градини се явиха едва няколко деца, съобщава "Шпигел".

Трибуналът не беше известил предварително в колко часа ще започне делото.
Наблюдатели предполагат, че Саддам и другите обвиняеми са били докарани от затвора рано сутринта с хеликоптери.

Останалите подсъдими са полубратът на Саддам Хюсеин Барзан Ибрахим ал Тикрити, който беше шеф на разузнаването, бившият вицепрезидент Таха Ясин Рамадан, бившият главен съдия Ауад Хамед ал Бандар, както и висшестоящи функционери на партията БААС Абдулах Кадхем Руаид, Али Даеем Али Мохамед, Азави Али и Мизхер Абдулах Рауед .

Снимка Първото дело е по обвинението за масовото клане в шиитското село Дужаил през 1982 година.
Тогава било наредено убийството на 140 шиити заради опит за покушение срещу кортежа на Саддам, който минавал през селото.

След неуспешния опит за убийството на тогавашния иракски президент били арестувани стотици мъже, жени и деца в Дужаил.
Някои от тях били екзекутирани незабавно, а други получили смъртни присъди след многогодишни процеси.

Срещу бившия диктатор има повдигнати обвинения и за използване на нервнопаралитичен газ срещу кюрдския град Халабия и кървавото потушаване на шиитско въстание след края на войната в залива през 1991 година.
Иран също повдигна обвинение срещу Саддам, като го обвини в геноцид, нарушаване на човешките права и използване на не-конвенционални оръжия.

Процесът се провежда в силно охраняваната Зелена зона на Багдад, в специално построена за случая съдебна зала, където обвиняемите са в специални метални клетки, високи 1 метър и снабдени с микрофони.
Делото се гледа от петима съдии, чиято самоличност бе пазена в тайна.
Телевизия Ал Арабия съобщи само името на председателстващия съдебния състав - Даджар Мухамад Амин.

В залата ще бъдат допуснати само малък брой наблюдатели и журналисти, а телевизионни камери ще заснемат съдебните заседания.

Някои се питат защо този случай трябва да бъде първият, по който бившият иракски лидер ще бъде съден, изтъквайки, че има много по-зловещи престъпления, в които е обвинен - като например обгазяването на кюрдския град Халабджа или бруталното потискане на шиитските и кюрдските бунтове през 1991 г.
Експерти обясняват, че случаят е избран, защото е добре документиран и защото прокуратурата вероятно счита, че ще може по-лесно да направи пряка връзка между тези убийства и сами Саддам Хюсеин.

Междувременно незаконната партия на Саддам Хюсеин БААС отправи чрез ислямистки сайт призив към бунтовниците да атакуват американските и иракски сили за сигурност.
“Поздравете лидера при неговото появяване в съда с куршуми и унищожаване на окупационните сили и техните бази. Унищожете армията, лидерите на държавната власт и всички предателски фигури”.
Апелът беше отравен към всички араби, иракчани, привърженици на БААС и муджахедини.

В Тикрит, родния град на Саддам днес се събраха множество привърженици на бившия диктатор, които скандираха “Да живее Саддам” и “Долу окупаторите и мнимите управляващи”