Министерството на външните работи на Азербайджан разкритикува остро Армения за това, че възнамерява да обсъди проектозакон за признаването на независимостта на Нагорни Карабах.

Очаква се това да стане на заседание на арменското правителство на 5 май.   

От пресслужбата на азербайджанското външно министерство посочват, че независимо от резултатите от обсъжданията, Армения с подобни провокативни действия отново грубо нарушавала нормите и принципите на международното право, съответните резолюции, приети от Съвета за сигурност на ООН през 1993 г., както и документи и решения на други международни организации за конфликта.

„Както е добре известно, Съветът за сигурност на ООН недвусмислено потвърждава Нагорни Карабах като неразделна част от Азербайджан и настоя за незабавно, пълно и безусловно изтегляне на окупационните сили от всички завзети земи на Азербайджан”, посочват азербайджанските власти.

Според Баку чрез редовното извършване на провокативни актове, както и нарушаването на примирието, обстрелвайки градовете и селата на Азербайджан по фронтовата линия между въоръжените сили на Армения и Азербайджан и границата на двете държави, Армения имала за цел да замрази настоящото положение и да блокира всякакъв напредък в преговорния процес.

"Получавайки опустошителен отговор на своите въоръжени провокации, осъзнавайки своята неспособност да издържат на нарастващата военна сила на Азербайджан и продължавайки да поддържа статуквото, държавното ръководство на Армения без да обръща надлежно внимание на своите безотговорни действия полага основите за политическа експлозия на ситуацията и подкопаването на процеса за мирно уреждане на конфликта. Армения осъзнава, че освобождението на окупираните територии на Азербайджан е неизбежно в процеса на разрешаване на конфликта", коментират още от външното ведомство в Баку.

Според Азербайджан чрез подобни действия държавното ръководство на Армения също се опитвало да оправдае очевидния провал на своята агресивна и анексионистична политика и да удовлетвори исканията на различни военни и екстремистки кръгове в арменското общество в името на собствените си вътрешни политически амбиции.

"Ако тесните егоистични цели преобладават над трезвия разум и този провокативен акт бъде извършен, Армения и нейното ръководство ще носят отговорността за резултата от него", завършват от азербайджанското външно министерство.