Азербайджанската компания Palladium никога не е участвала в производството на оръжия не само за Украйна, но по принцип такова производство в Азербайджан. Това съобщиха за РБК от пресслужбата на компанията, коментирайки съобщенията за доставка на боеприпаси за украинските въоръжени сили.

По-рано специалният кореспондент на RTVI Алексей Сочнев обърна внимание на снимка на украинския военен командир Роман Бочкала, който, обявявайки производството на 122-мм боеприпаси в една от "партньорските страни", разпъна украинския флаг в цеха за боеприпаси. 

"Palladium желае да удостовери, че снимките и видеоклиповете, които уж изобразяват производството на 122 mm снаряди за Украйна, разпространени в медиите и социалните мрежи, нямат нищо общо с нашата компания", се казва в съобщението.

Компанията също така подчерта, че според законодателството на Азербайджан частните компании нямат право да произвеждат военна продукция. "Palladium има близки бизнес и партньорски отношения с Руската федерация и остава неутрален в този конфликт", заключи Palladium.

На уебсайта на Palladium се посочва, че компанията е основана през 2014 г., централата й се намира в Баку, а основната й дейност е "доставка на готови решения за гражданския пазар и правоприлагащите органи в областта на сигурността и безопасността".

Украйна е получила 300 000 от обещаните от ЕС милиони снаряди

Украйна е получила 300 000 от обещаните от ЕС милиони снаряди

Кулеба отхвърли твърдението на журналист, че войната вече е в задънена улица

По-специално, компанията доставя: VIP автомобили, системи за сигурност на границите и градовете, системи за сигурност и решения за нефтопроводи и морски пристанища и др. Чуждестранните партньори на Palladium включват ОАЕ, Грузия, Чешката република и Германия.

Финландия скоро ще произвежда артилерийски снаряди за Украйна

Финландия скоро ще произвежда артилерийски снаряди за Украйна

Това каза министъра на отбраната на страната Анти Хяканен

Също така част от групата компании Palladium е Palladium Defense and Security Solutions, която "доставя военно оборудване и разработва проекти за правителствени военни и правоприлагащи агенции". Сред партньорите на сайта на компанията са Рособоронекспорт, концернът "Калашников" и Укроборонпром.