Австрийските власти са заявили пред македонските си колеги да бъдат готови "да спрат напълно" потока от мигранти през южната си граница от Гърция и уверили, че Австрия ще стори същото по своите собствени граници в рамките на следващите няколко месеца, съобщава „Ройтерс”.  

Македония издигна две линии от метални огради с бодлива тел по границата при основния вход от Гърция, използван от мигрантите, отправили се по балканския маршрут на път за Западна Европа.

Австрия, която е получила 90 000 молби за убежище през миналата година, постави ограничение за по-малко от половината от този брой за тази година.

Повече от 1 млн. души достигнаха бреговете на Европа и над 80 хил. в първите шест седмици на тази година.  

Най-вероятно през следващите месеци нашият максимален брой ще бъде достигнат, така че Австрия ще трябва да спира мигрантите на границите си”, подчертал австрийският външен министър Себастиан Курц по време на посещение в македонската столица Скопие.

Македония трябва да бъде готова да спре напълно влизането на мигранти през границите си”, настоял Курц и допълнил: „Ние знаем, че това ще бъде трудна задача и днес ние се споразумяхме, че Австрия ще предостави своята подкрепа, не само по отношение на служители като полицаи и войници, но също така и оборудване".

Македонският му колега Никола Попоски заявил, че Скопие ще координира всички бъдещи стъпки с другите страни по мигрантския маршрут и ще "вземат предвид решенията, взети в Германия, Австрия и други европейски страни".