Неофициалното посещение на група български народни представителни от групата на Патриотичния фронт в Нагорни Карабах (който според Азербайджан е окупиран от Армения), се смята за опит за насърчаване на незаконния режим в окупираните от Армения територии в резултат на арменската военна агресия, окупация и кърваво етническо прочистване.

Това обяви говорителят на външното министерство на Азербайджан Хикмат Хаджиев, цитиран от азербайджанската информационна агенция APA.

Става въпрос за четирима депутати. Това са председателят на НФСБ и съпредседател на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който е бил награден с най-високото отличие, което се дава за особени заслуги към Република Армения – Медал на честта, Димитър Байрактаров, Валентин Касабов и Христиан Митев

Според говорителя Хикмат Хаджиев това незаконно посещение показвало, че в България имало някой, който е притеснен от стратегическото приятелство и сътрудничество между Азербайджан и България.

„За съжаление, Ереван е зает да прави този тип ненужни действия вместо да създава основания за всеобхватни и съществени преговори, както беше отбелязано на срещата във Виена”, подчертал Хаджиев.

По отношение на "незаконното провокативно посещение", посолството на Азербайджан в България щяло да изрази загриженост пред българското Министерство на външните работи и пред българското Народното събрание, допълни говорителят, добавяйки, че след необходимите справки и уточнения, имената на тези депутати щели да бъдат добавени в списъка на нежелани лица от Министерството на външните работи на Азербайджан.