Франция и Германия официално искат отлагане на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, съобщава електронният сайт на Радио Франс ентернасионал Румъния.

Министрите на вътрешните работи на Франция и Германия са изпратили писмо до Европейската комисия, в което настояват за отлагане на приемането на двете страни  в Шенген, съобщава и румънската агенция Медиафакс.

Писмото е било адресирано до ЕК, до белгийското председателство на ЕС и до унгарското председателство на европейския блок, което започва от 1 януари 2011 година.

Румъния реагира остро на френско-германското писмо.
          Още...

В писмо до еврокомисаря за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом френският и германският министър на вътрешните работи заявиха, че това присъединяване би било "преждевременно", ако се случи през март 2011 г.

"Не са осъществени всички условия за присъединяването на двете страни към  Шенгенското пространство", се посочва в писмото на двамата министри.

Те говорят за "недостатъци" в областта на сигурността и правосъдието, борбата с корупцията и организираната престъпност.

"Не е възможно да не вземем предвид тези недостатъци, констатирани от Европейската комисия в механизма за сътрудничество и проверка", казват още двамата политици.

"Тези недостатъци могат да имат тежки последствия за вътрешната сигурност на ЕС заради влиянието, което могат да имат върху границата и върху достъпа до базите данни на Шенген", пишат Брис Ортьоф и Томас де Мезиер.

"Смятаме, че решението трябва да бъде взето, когато основните проблеми, създаващи безпокойство, бъдат решени, тоест когато бъде постигнат необратим напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност", посочват двамата министри.

В същото писмо се признава обаче, че от техническа гледна точна процесът на присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство е като цяло положителен.

Първи коментари
Като притеснителен знак от ДПС определиха исканото отлагане на членството ни в Шенген от Франция и Германия.
Това е изключително притеснително и за да преодолее България тази шенгенска бариера трябва да положи още по-големи усилия и да се търси консенус между всички политически партии чрез своиоте европейски представители да търсят подкрепа за тази идея, заяви за News.bg Хасан Адемов от ДПС.
Според него явно целта Шенген за България не е по силите на никое българско правителство.
Очевидно са необходими консенусни усилия, които според нас на този етап липсват, смята той.

Според лидера на РЗС Яне Янев, докато управлява ГЕРБ, трябва да забравим за Шенген. По думите му в ЕК имат достатъчно солидни анализатори, които си дават сметка, че в България текат ерозионни процеси във всички основни политически направления, свързани с държавното управление.

България ще бъде готова до март 2011 г. технически за присъединяване към Шенген, заявиха от Министерството на външните работи.

Трябва да удвоим усилията си, вкл. и в области като съдебната система, така че да можем да разсеем съмненията у някои наши европейски партньори по отношение на способността ни да покрием критериите по Механизма за сътрудничество и проверка, коментира говорителят Весела Чернева.

Няма никакво съмнение, че това е провал и то е провал колкото персонално за вътрешния министър, толкова повече обаче персонално за министър-председателя.
Тази позиция изрази Ангел Найденов от БСП.

Чисто политически това е провал на управлението и на мнозинството, смята още той.
Според него правителството се опитало да избяга от дебатите за Шенген. Найденов припомни, че в отговор на питане на опозицията по време на контрол премиерът отговорил, че Шенген трябва да е едно общо усилие.

Вярно, че това трябва да бъде общо усилие, вярно, че резултати могат да се търсят от предишни управления, но няма никакво съмнение, че отговорността е на сега управляващите, категоричен е още червеният депутат.