Паси Шансовете за мирно решение на кризата в Ирак намаляха чувствително, имаме още само броени часове. Това заяви министърът на външните работи Соломон Паси, след срещата си с представители на българския бизнес.

Той допълни, че "ако досега много е зависело от волята на Садам Хюсеин, то сега вече всичко зависи единствено от неговата воля".

Само той може да спести на народа си предстоящата трагедия, каза още Паси. Молим се, макар и в последния момент, той да вземе правилното решение, допълни първият ни дипломат.

България е готова да преговаря за по-широко участие в международната коалиция за удар срещу Ирак. Това съобщи междувременно говорителят на Министерството на външните работи Любомир Тодоров. Той определи ултиматумът, даден тази нощ от Джордж Буш на Садам Хюсеин, като последно мирно средство за разрешаване на кризата.

Тодоров е съобщил и за проведен късно снощи телефонен разговор между министъра на външните работи Соломон Паси и американския държавен секретар Колин Пауъл. Двамата са разговаряли малко преди президентът Буш да направи своето обръщение и Паси е получил предварителна информация за по-нататъшната американска политика по отношение на Ирак.

Първият ни дипломат е потвърдил готовността на България да изпълни всички ангажименти, поети в отговор на американското искане, по което вече се произнесе Народното събрание.

Според Любомир Тодоров, Паси и Пауъл въобще не са обсъждали конкретни форми на българско участие в коалицията за удар срещу Ирак. Той допълни, че тази коалиция, начело със САЩ се формира в този момент и още, че България е готова да разгледа различните възможни форми за участие в нея.

Досега от страната ни не се иска по-широко участие, ако обаче това стане, България е готова да преговаря, като ще бъдат спазени съответните конституционни процедури, каза говорителят на външно.

Според него, макар че няма изрична санкция на Съвета за сигурност на ООН за военна операция, очакваната интервенция в Ирак ще бъде в изпълнение на текста на резолюция 1441, който съдържа предупреждение за сериозни последствия при неспазване на резолюцията.

В официалната позиция на МВнР, оповестена днес, се изразява дълбоко съжаление, че дипломатическите усилия не са довели до положителен резултат и се казва, че отказвайки да сътрудничи, Ирак носи отговорност за сериозните последствия, които ще понесе.