България е на 5-о място по усвояване на средства от еврофондовете. Това обяви еврокомисарят Кристалина Георгиева в Брюксел, съобщи "24 Часа".

Тя призна пред премиера Бойко Борисов, че е направила грешка преди дни, слагайки страната ни на 8-о място в класацията. "Като човек, който работи с парите на Европа, се гордея много, че правителството ни работи добре с тези пари", допълни Георгиева.

Дано да ни върви така и да строим хубавата ни страна, за да се гордеят един ден наследниците ни с нас, пожела еврокомисарят на премиера.

По-късно Георгиева уточни, че от гледна точка на бюджета се следи усвояването в последните 2 години. За нас, за България, това е последната година на практика, тъй като предходната фондовете бяха спрени, обясни тя. Това е много важно за България, защото в условия, когато икономиката на Европа все още среща трудности, за нас най-важният финансов ресурс са еврофондовете, обясни Георгиева.

Но има нещо лошо в това - колкото повече ни се вдига ръста на икономиката, толкова повече ни се увеличават таксите за ЕС, включи се Борисов. Тези пари при Кристалина ще дойдат, допълни той.

Така е, но колкото повече ние даваме, толкова повече ще получаваме, коригира го Георгиева. Така е, съгласи се премиерът.