Бившият кипърски външен министър Никос Христодулидес води на президентските избори в Кипър, проведени в неделя, съобщи "Ройтерс".

Това показаха резултатите от екзитпол.

Но вероятно той няма да получи пълно мнозинство и отива на балотаж на 12 февруари.

Христодулидес, който се кандидатира като независим кандидат, вероятно получава между 30,5% и 33,5% от гласовете.

Авероф Неофиту, лидер на управляващата консервативна партия DISY, и подкрепяният от независимата левица кандидат Андреас Мавроянис, са с между 26,5% и 29,5 процента.

Такива бяха и прогнозите в допитванията преди вота. 

Това показа екзитпол за държавния телевизионен оператор, базиран на 76 процента от преброените респонденти.

Избирателната активност е 72%, което е приблизително същото ниво като на предишните президентски избори преди пет години.

Островът на Афродита избира президент

Островът на Афродита избира президент

Новият държавен глава на Кипър е изправен пред нови предизвикателства

Гласуването приключи в 18:00 часа българско време.

Припомняме, че сред рекордните 14 кандидати в надпреварата за висшия пост участват трима, които са били близки помощници на действащия десен президент Никос Анастасиадис, но сега са ожесточени съперници.

Победителят ще трябва да възобнови замрялите мирни преговори с отчуждените кипърски турци на етнически разделения остров, да се справи с рязкото нарастване на незаконната миграция и да поправи имиджа, накърнен от скандала с парите за паспортите, който беше подкрепен от отиващото си правителство, преди то да се откаже от него през 2020 г.

Анастасиадис е достигнал законовото ограничение от два последователни мандата и не може да се кандидатира за преизбиране. Под негово ръководство Кипър даде паспорти на хиляди богати чужденци в система, която според критиците е фундаментално погрешна.

Програмата беше прекратена след многократни съобщения в чуждестранните медии, че сред бенефициентите има не само добросъвестни инвеститори, но и измамници и бегълци от правосъдието.

Ден за размисъл в Кипър

Ден за размисъл в Кипър

На Острова на Афродита ще гласуват за президент

Около 561 000 кипърски гърци имаха право да гласуват на изборите.