Американският президент Барак Обама се очаква да произнесе реч за състоянието на икономиката в разгара на световната финансова криза, предаде Си Ен Ен. „Блумбърг" отбелязва, че проявата не е избрана случайно, защото точно преди една година фалитът на „Лемън брадърс" повлече след себе си икономиката на САЩ.

„Отдалечихме се от ръба на пропастта и изгасихме пожара в дома си. След като направихме това обаче, стана ясно, че трябва да внесем поправки, тъй като покривът тече, парният котел е счупен и сме закъснели с изплащането на ипотеката", очакват финансови анализатори да са основните тези в посланието на държавния глава. Той се очаква да посочи, че мерките, които сега правителството взема са „насочени към подобряване на възможностите за намиране на работа и икономическите перспективи на обикновените семейства".

Обама ще поеме и ангажимент, че правителството „ще успее да спре загубата на работни места", като само помощта от 144 млрд. д., предоставена от федералното правителство на щатите, е помогнала да се запазят местата на учители, полицаи и пожарникари.

Освен това благодарение на усилията на федералните власти стотици хиляди хора са успели да променят условията за погасяване на ипотечните си задължения и да не загубят жилищата си.

По всяка вероятност Обама ще разкритикува и банките на Уолстрийт, защото не са успели да покажат разкаяние заради „безумните рискове", които поставиха началото на финансовите сътресения и допринесоха за влизането на американската икономика в рецесия.