Баварските съюзници на германския канцлер Ангела Меркел ще я подкрепят, ако тя реши да се кандидатира за четвърти мандат следващата година. Това обяви член на Християн-социалния съюз, давайки сигнал за вероятен край на спора заради мигрантите сред консерваторите.

"Ангела Меркел е нашият кандидат. Няма съмнение за това. Бих искал тази декларация да дойде бързо - от нея и от нас", заяви зам.-лидерът на Християн-социалния съюз Манфред Вебер пред списание "Шпигел" и цитиран от "Ройтерс".

Християн-социалният съюз, съюзници на Християн-демократичния съюз на Меркел, настояваха, че тя трябва да се съгласи на горна граница на броя на търсещите убежище, които Германия е готова да приеме след рекорда от 890 000 пристигнали миналата година.

Ангела Меркел отказа такова ограничение, защитавайки решението да отвори вратите на Германия за хората, бягащи от войни и конфликти в Близкия изток и Африка.

Лидерът на Християн-социалния съюз Хорст Сийхофер иска Меркел да се съгласи на ограничение от 200 000 годишно. Други членове на партията заявиха, че такова ограничение не е нужно, тъй като броят на новопристигналите е паднал драстично тази година.

Около 220 000 търсещи убежище са влезли в Германия в първата половина на годината.

Високопоставени съюзници на Меркел показаха, че очакват тя да се кандидатира за четвърти мандат през 2017 г., въпреки че популярността й спадна заради мигрантската криза.

62-годишната Меркел, която е канцлер от 2005 г., многократно отказва да коментира дали ще се кандидатира през 2017 г., заявявайки само, че своевременно ще обяви своите намерения. През септември тя каза, че все още е мотивирана.