Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в петък, че е уверен в организирането на личната си среща с руския лидер Владимир Путин, потвърди АП.

В Белия дом американският лидер бе попитан за възможна среща с Путин през юни. "Убеден съм, че сме в състояние да се справим с провеждането на срещата. Нямаме точно време или място. По това се работи", каза Байдън.

На въпрос дали ситуацията на руско-украинската граница влияе на намерението му да проведе среща на върха, президентът отговори: "Това не засяга желанието ми да се проведе индивидуална среща." Преди това Путин имаше още войски на руско-украинската граница, там все още има войски, но има значително по-малко от тях преди месец", каза държавният глава.

Politico посочи възможни места за срещата на Путин и Байдън

Politico посочи възможни места за срещата на Путин и Байдън

Има три държави с опит да са домакини

Президентът на Съединените щати, в телефонен разговор с президента на Русия на 13 април, предложи идеята за провеждане на руско-американска среща на върха в трета държава през следващите месеци. Впоследствие шефът на американската администрация обясни, че е поканил руския си колега да се срещне в Европа през лятото.

Байдън ще бъде в Европа в средата на юни, за да присъства на срещите на върха на Г7 и НАТО.

По-рано прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков заяви, че враждебните стъпки на САЩ към Руската федерация затрудняват анализа на ситуацията, за да може Путин да вземе решение за среща с Байдън.