Президентът Джо Байдън нарече американската демокрация "непоколебима" и обеща да работи с опозицията в речта си "За състоянието на съюза".

Обръщението на президента послужи като маслинова клонка за скептичните републиканци и като план за преизбирането му през 2024 г., коментира "Ройтерс".

В първото си обръщение към общото заседание на Конгреса, откакто републиканците поеха контрола над Камарата на представителите през януари, Байдън отбеляза напредъка в икономиката след пандемията и подчерта, че силно разделеният Конгрес може да преодолее различията си.

"Често ни казват, че демократите и републиканците не могат да работят заедно. Но през последните две години доказахме, че циниците и скептиците грешат", каза Байдън, демократ. "На моите приятели републиканците искам да кажа, че ако успяхме да работим заедно в миналия Конгрес, няма причина да не можем да работим заедно и да намерим консенсус по важни въпроси и в този Конгрес."

Председателят на парламента Кевин Маккарти, републиканец, за първи път седна зад Байдън по време на обръщението.

"Г-н председател, не искам да развалям репутацията ви, но очаквам с нетърпение да работя с вас", каза Байдън, предизвиквайки смях.

Един от тестовете за това предизвикателство ще бъде стремежът на Белия дом да повиши тавана на дълга от 31,4 трилиона долара, който трябва да бъде вдигнат през следващите месеци, за да се избегне фалит. Белият дом заяви, че Байдън няма да преговаря за тази необходимост; републиканците искат съкращаване на разходите в замяна на тяхната подкрепа.

Байдън продължи да хвали съюза НАТО и силата, която е показал пред лицето на руската инвазия в Украйна.

"Заедно ние направихме това, което Америка винаги прави по най-добрия начин. Ние поведохме", казва той.

"Обединихме НАТО и изградихме глобална коалиция. Изправихме се срещу агресията на Путин. Застанахме на страната на украинския народ."

Той отбелязва, че украинският посланик в САЩ, който присъства на речта му миналата година, отново е в публиката.

"Посланико, Америка е единна в подкрепата си за вашата страна", казва той.

"Ние ще бъдем с вас толкова дълго, колкото е необходимо."

Байдън използва речта си тази вечер, за да направи силно изявление в подкрепа на правото на аборт: обеща да наложи вето на всяка национална забрана за аборт, която попадне на бюрото му.

Миналата година демократите в Конгреса безуспешно се опитаха да прокарат федерална защита на абортите.

В стремежа си да вдъхне оптимизъм преди президентската кампания през 2024 г. Байдън заяви, че икономиката се радва на 12 милиона нови работни места, COVID-19 вече не контролира живота на американците, а демокрацията в САЩ остава непокътната, въпреки че е изправена пред най-голямата заплаха след Гражданската война.

"Днес, макар и наранена, нашата демокрация остава непоклатима и несломима", каза той.

Байдън твърди, че в момента има рекорден брой служители, които работят за охраната на границата, и че със стартирането на неотдавнашна политика е намалил незаконната миграция от четири централноамерикански държави - Куба, Хаити, Никарагуа и Венецуела - с 97%.

Но той поставя Конгреса пред необходимостта да предприеме действия, за да бъде решен проблемът с американските граници.

Байдън призова за забрана на нападателните оръжия.

"Забранете веднъж завинаги нападателните оръжия. Направихме го и преди."

"През 10-те години, в които забраната беше в сила, масовите стрелби намаляха", продължи Байдън.

"След като републиканците оставиха забраната да изтече, масовите стрелби се утроиха. Нека да довършим работата и да забраним отново нападателните оръжия", призова американският президент.

Той обеща да проведе и реформа в полицията, за да се сложи край на насилието.

Джо Байдън ще облага с данък милиардерите

Джо Байдън ще облага с данък милиардерите

Нови мерки от Белия дом

От встъпването си в длъжност през 2021 г., малко след нападението срещу американския Капитолий на 6 януари, Байдън заяви, че иска да обедини страната. И той се придържаше към тази тема, като изтъкна мащабния законопроект за инфраструктурата, на който се противопоставиха много републикански законодатели.

"Искрено благодаря на моите приятели републиканци, които гласуваха за закона", каза Байдън.

"А на моите приятели републиканци, които гласуваха против него, но все пак поискаха да финансират проекти в своите райони, не се притеснявайте. Обещах да бъда президент за всички американци. Ние ще финансираме вашите проекти. И ще се видим на полагането на основите", добави той, предизвиквайки смях и аплодисменти.

Въпреки усилията си Байдън остава непопулярен.

Рейтингът му на обществено одобрение се е повишил с един процентен пункт до 41% в проучване на общественото мнение на Ройтерс/Ипсос, което приключи в неделя. Това е близо до най-ниското ниво на неговото президентство. 65% от американците заявяват, че смятат, че страната е на грешен път, в сравнение с 58% година по-рано.

По подобен начин през есента на 2020 г., когато президент беше Доналд Тръмп, 65% от регистрираните гласоподаватели смятаха, че страната е на грешен път, според проучването на Reuters/Ipsos.

Губернаторът на Арканзас Сара Хъкаби Сандърс, която някога е била прессекретар на Тръмп, отхвърли оптимистичната визия на Байдън за страната в своя републикански отговор.

"В Америка на радикалната левица Вашингтон ви облага с данъци и "подпалва" трудно спечелените ви пари. Но ви смазват с високи цени на бензина, празни рафтове за хранителни стоки, а децата ни се учат да се мразят едни други заради расата им", каза Сандърс в откъси, публикувани преди телевизионното ѝ изказване.

Помощниците на Байдън разглеждат речта, която ще привлече милиони зрители и може би най-голямата телевизионна аудитория на президента за годината, като важен етап преди втората президентска кампания, която се очаква да започне през следващите седмици.

През ноември Байдън навърши 80 години и ако бъде преизбран, в началото на втория си мандат ще бъде на 82 години - факт, който притеснява много избиратели на демократите, показват последните проучвания на общественото мнение.

Байдън обмисля посещение в Европа, около година от началото на войната в Украйна

Байдън обмисля посещение в Европа, около година от началото на войната в Украйна

Вашингтон може да разкрие друг голям пакет военна помощ за Киев по това време

Байдън се изправи пред разединено събрание на републикански законодатели, които са нетърпеливи да наложат своя консервативен отпечатък върху политиката на САЩ след четиригодишния контрол на демократите върху Камарата на представителите.

Но преди пристигането на Байдън Маккарти и вицепрезидентът Камала Харис се усмихваха и разговаряха от трибуната.

По-рано във вторник Маккарти заяви, че няма да разкъса речта на Байдън, визирайки действията на бившия председател на парламента Нанси Пелоси след речта на Тръмп за състоянието на съюза през 2020 г.

"Уважавам другата страна", каза Маккарти във видеоклип. "Мога да не съм съгласен по отношение на политиката. Но искам да се уверя, че тази страна е по-силна, икономически стабилна, енергийно независима, сигурна и отговорна". Той заяви, че е призовал Байдън да не използва в речта си израза на "крайни републиканци", като препратката към лозунга на Тръмп "Да направим Америка отново велика".

Някои републикански депутати от Камарата на представителите поставиха под въпрос победата на Байдън в президентската надпревара срещу Тръмп през 2020 г., като се заканиха да разследват кабинета и семейството му. Но с тънко мнозинство и вътрешнопартийни разногласия републиканците трудно избраха председател и се очаква да продължат да се борят да обединят крайно десните и по-умерените си членове.

Байдън приветства устойчивостта и силата на американската икономика, като през януари безработицата е спаднала до почти 54-годишно дъно.

САЩ с рекорден брой нелегални мигранти за управлението на Байдън

САЩ с рекорден брой нелегални мигранти за управлението на Байдън

Извънредният наплив дойде малко преди Байдън да въведе мерки на 5 януари

Като предвестник на темите, които може да използва в президентската си кампания, Байдън се очаква да засегне корпорациите за това, че печелят от пандемията, и да представи списък с икономически предложения, съобщи Белият дом, въпреки че е малко вероятно много от тях да бъдат приети от Конгреса. Сред тях са минимален данък за милиардерите и четирикратно увеличение на данъка върху обратното изкупуване на акции от корпорациите.

По отношение на външната политика се очакваше Байдън да изтъкне водената от САЩ реакция на продължаващото вече година нахлуване на Русия в Украйна, силата на алианса на НАТО и напрежението между Съединените щати и Китай, подчертано от китайския шпионски балон, който американските военни свалиха тази седмица.

Той ще поиска от Конгреса да работят заедно за затягане на регулациите в технологичния сектор, включително и за това, което администрацията смята за необходимост от по-силна защита на личните данни, каза един от съветниците.

Очакваше се също така да се изправи срещу "Големия петрол" и "Голямата фармация" за привличане на печалби, авиокомпаниите и компаниите за кредитни карти за начисляване на ненужни такси и компаниите, които плащат ниски данъчни ставки.

Републиканците обвиниха Байдън в лицемерие

Републиканците обвиниха Байдън в лицемерие

Част от откритите в резиденцията на президента документи са с гриф "строго секретно"

"Големите корпорации не просто се възползват от данъчния кодекс. Те се възползват от вас, американските потребители", каза той.