Президентът на САЩ Джо Байдън лесно спечели първичните избори на Демократическата партия в щата Мичиган срещу представителя на Минесота Дийн Филипс във вторник, прогнозира Edison Research, цитиран от "Ройтерс". 

Откроява се обаче протестното гласуване на демократи като "необвързани", ядосани заради подкрепата му за войната на Израел срещу "Хамас" в Газа.

Снимка 655355

Източник: EPA/БГНЕС

Експрезидентът Доналд Тръмп спечели първичните избори за президент на републиканците в щата с голяма преднина, прогнозира Edison Research.

Поредната победа допълнително засили шансовете му за номинацията на партията за Белия дом, тъй като Ники Хейли, последният му останал съперник, остана на второ място.

Въпреки че се очакваше Байдън и бившият президент Тръмп лесно да спечелят отделните си партийни първични избори, преброяването на гласовете и за двамата беше внимателно наблюдавано за признаци на колеблива подкрепа.

Байдън печели първичния вот на демократите в Южна Каролина

Байдън печели първичния вот на демократите в Южна Каролина

В речта си нападна Тръмп, който остава фаворит за републиканците

Ранните резултати показаха солидна преднина на Байдън и Тръмп. При преброени 10% от прогнозните гласове на Демократическата партия, Байдън имаше 79% подкрепа, с "неангажирани" получи 16%, а при преброени 8% от прогнозните гласове на републиканците Тръмп имаше 64% подкрепа срещу 32% на Хейли, според Edison Research.

Мичиган рутинно предлага възможност за гласуване "необвързан" като начин да се постави под въпрос дали посоченият кандидат има подкрепата на партийната база. Не може да се определи колко от тези гласове протестират срещу политиката на Байдън за Газа.

Очаква се Мичиган да играе решаваща роля в предстоящите президентски избори в САЩ на 5 ноември, вероятен реванш между Байдън и Тръмп.

Прогноза: Доналд Тръмп печели изборите в Айова

Прогноза: Доналд Тръмп печели изборите в Айова

Ключово гласуване в щата