Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че се надява да има прекратяване на огъня в конфликта между Израел и палестинската групировка "Хамас" до следващата седмица, съобщава "Ройтерс".

По време на политическо посещение в Ню Йорк в понеделник той каза, че се надява да има прекратяване на огъня до 4 март.

Израел иска да ликвидира "Хамас", въпреки икономическите загуби

Израел иска да ликвидира "Хамас", въпреки икономическите загуби

Министърът на икономиката и промишлеността Нир Баркат поставя приоритет войната в Газа

Израел е решен да спечели войната в Газа и да елиминира "Хамас", независимо от икономическите щети за страната. Това заяви в понеделник министърът на икономиката и промишлеността Нир Баркат. 

Коментарите на Баркат за войната бяха в съответствие с многократните твърдения на Израел, че възнамерява да постигне целта си във войната.

Израелските сили за отбрана представиха по-рано на военния кабинет план за евакуация на цивилни граждани от Рафах в южната част на ивицата Газа. Това съобщиха от канцеларията на израелския премиер.

Армията "представи план за евакуация на населението от районите на бойни действия в ивицата Газа, както и предстоящ оперативен план", се казва в изявлението.

Освен това късно в неделя вечерта кабинетът одобри предоставянето на хуманитарна помощ в южната част на Ивицата Газа "по такъв начин, че да се предотвратят мародерствата, които бяха извършени в северната част на Ивицата Газа и в други райони".

Докато преговарят за примирие, Израел и Хамас се бият в цяла Газа

Докато преговарят за примирие, Израел и Хамас се бият в цяла Газа

Най-малко 86 палестинци са били убити при израелски удари от събота

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви в неделя, че операцията на територията на ивицата Газа в Рафах може да бъде отложена за известно време при условие, че бъде постигнато споразумение с групировката "Хамас" за освобождаването на заложници, но че офанзивата все пак ще продължи.

"Ако имаме сделка, операцията може да бъде отложена по някакъв начин, но така или иначе ще се случи. Ако няма сделка, ние така или иначе ще проведем операцията", заяви Нетаняху в ефира на американския телевизионен канал CBS.

Премиерът добави, че "след няколко седмици", след като Израел започне военната операция в Рафах, ще има "пълна победа".

Хамас очаква ново предложение за примирие от Израел

Хамас очаква ново предложение за примирие от Израел

Абас Камел ще се отправи в петък към Париж за преговори с израелците

Въпреки предупрежденията на европейските съюзници и призивите на САЩ за "надежден" план за защита на цивилното население преди нападението, Нетаняху остава твърдо решен да се справи със ситуацията в Рафах по военен път.

Около 30 000 са загиналите палестинци в крайбрежния анклав.