Президентът на САЩ Джо Байдън говори за "разочарованието и умората" у американците от продължителните строги ограничения, докато страната наближава третата си година от борбата с пандемията на коронавирус.

Това направи той по време на вчерашната си пресконференция по случай първата си година като президент, съобщи Washington Examiner.

Байдън нарече варианта Омикрон "новият враг", но не и "причина за паника", като се имат предвид инструментите, с които страната разполага за борба с пандемията.

"Всичко, което знам, е, че след почти две години физическа, емоционална и психологическа тежест на тази пандемия и въздействието, което имаше върху всички - за много от нас това беше твърде много за понасяне, каза президентът. Сега сме на съвсем различно място. Имаме инструментите, ваксините, бустерите, хапчетата, масовите тестове, за да спасим животи и да запазим бизнеса и училищата отворени."

В САЩ очакват между 50 000 и 300 000 жертви на Омикрон до средата на март

В САЩ очакват между 50 000 и 300 000 жертви на Омикрон до средата на март

Ситуацията остава сериозна, "трябва да поддържаме практики и поведение, за които знаем, че ни защитават"

Байдън изтъкна напредъка, постигнат от администрацията му по отношение на ваксинациите, включително пълно ваксиниране на 75% от пълнолетните и намаляване на броя на неваксинираните американци до едва 35 милиона към сряда.

При тестването той призна, че федералното правителство е трябвало да "направи повече тестове по-рано", но твърди, че "прави повече сега", описвайки подробно плановете за доставка на стотици милиони тестове в цялата страна. Освен това Байдън обеща да не затваря училища и предприятия като стратегия за смекчаване.

"Някои хора може да нарекат това, което се случва сега, ново нормално. Аз го наричам работа, която все още не е завършена. Ще стане по-добре. Приближаваме се към времето, когато COVID-19 няма да нарушава ежедневието ни или COVID-19 няма да е криза", каза той.

Припомняме, че правителството на САЩ ще раздаде безплатно 400 милиона маски на своите граждани от националния стратегически резерв.

САЩ препоръчва на американците да използват маски с висока защита N95

САЩ препоръчва на американците да използват маски с висока защита N95

CDC: Основното ни послание продължава да бъде, че все пак всяка маска е по-добра от липсата на маска

Причината е драстичният ръст на броя на новите случаи на Омикрон в страната.

Маските тип FFP2 ще са налични от края на следващата седмица в десетки хиляди пунктове и най-вече в аптеките и здравните центрове.

Програмата за раздаване на маски ще заработи на пълни обороти от началото на следващия месец.

За да противодейства на вълната от варианта Омикрон, Белият дом разчита и на скрининг, като от вчера функционира сайт, на който всяко американско домакинство може да поръча безплатни тестове за домашна употреба. За целта ще бъдат раздадени 1 милиард бързи тестове.

До мерките се стигна, след като президента Джо Байдън и екипът му бяха разкритикувани, че не правят достатъчно, за да стимулират носенето на маски и тестването на фона на бързото разпространение на новия вариант на коронавируса.