Президентът на САЩ Джо Байдън подчерта в събота критичната роля на подкрепата на САЩ за съюзниците по света. Сред тях той открои Израел, Украйна и Индо-тихоокеанския регион, съобщава "Ройтерс".

Той направи изявлението в реч във Военната академия на САЩ "Уест Пойнт" w Ню Йорк.

Речта пред 1036 дипломирани кадети от американската армия е част от усилията на Байдън администрацията да подкрепи активния и пенсиониран военен персонал. Те включват двупартиен закон, който той подписа преди две години, за да помогне на ветераните да получат по-лесен достъп до здравеопазване.

Байдън описа американските войници като "работещи денонощно", за да подкрепят Украйна в продължаващата повече от две години война с Русия. Но също така повтори ангажимента си да ги държи далеч от фронтовата линия.

Той също така подчерта ролята на САЩ в отблъскването на ирански ракетни атаки срещу Израел и подкрепата за съюзниците в Индо-Тихия океан срещу нарастващия китайски милитаризъм в региона.

"Благодарение на въоръжените сили на САЩ, ние правим това, което само Америка може да направи като незаменима нация, единствената суперсила в света", каза Байдън.

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и "Хамас"

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и "Хамас"

Блинкън постави под въпрос легитимността на съда

Президентът трябва да участва в службите за Ден в памет на загиналите във войните на националното гробище Арлингтън във Вирджиния в понеделник. Седмица по-късно той ще пътува до Франция, за да участва в церемониите по случай 80-ата годишнина от от десанта в Нормандия.

Очаква се Байдън да изнесе голяма реч за героизма на съюзническите сили през Втората световна война и продължаващите заплахи за демокрацията днес.

Като вицепрезидент той два пъти се обръща към завършващ клас кадети в академията на около 64 км северно от Ню Йорк, но това беше първият път като президент.

Доналд Тръмп, републиканският съперник на Байдън на изборите през 2024 г., беше последният президент, който говори в Уест Пойнт през 2020 г.

Колежските кампуси в цялата страна избухнаха в понякога бурни протести срещу подкрепата на Байдън за войната на Израел срещу Хамас след нападението на въоръжената група на 7 октомври. Студенти са използвали встъпителни речи в университети като Харвард, Дюк и Йейл, за да протестират срещу действията на Байдън.

По-рано този месец президентът на Демократическата партия изнесе реч при встъпването в Морхаус Колидж, исторически колеж за чернокожи мъже, където протестите бяха редки.

Военната академия е основана през 1802 г. от президента Томас Джеферсън за обучение на армейски офицери и е произвела някои от най-великите генерали на Съединените щати, включително двама, които стават президенти.

Тръмп видя как част от подкрепата му от военната общност намалява.

През 2016 г. той спечели 60% от гласоподавателите, които казаха по това време, че са служили в армията, според екзитполове, проведени от NBC News. Този брой е спаднал до 54% през 2020 г., според NBC News.

През 2020 г. Байдън спечели 44% от избирателите, които казаха, че са служили в армията, според данните.