Президентът на САЩ Джо Байдън подписа в сряда изпълнителна заповед за подкрепа на киберсигурността и насърчаването на подобрения в стандартите за цифрова сигурност в частния сектор, засегнат от поредица от кибератаки, предаде "Ройтерс".

Висш служител в администрацията описа изпълнителната заповед като много съществено въздействие върху способността на правителството да открива и реагира на хакерски инциденти.

Проблеми с доставките на гориво в САЩ заради хакерската атака

Проблеми с доставките на гориво в САЩ заради хакерската атака

Безпокойство от скокове на цените на горивата

"Това отразява фундаментална промяна в нашия начин на мислене от реакция на инциденти към превенция, от говорене за сигурност към извършване на сигурност, поставяне на агресивни, но постижими цели", заяви служителят.

Сенаторът демократ Марк Уорнър, председател на комисията по разузнаване на Сената, заяви, че изпълнителната заповед е добра първа стъпка, но САЩ "не са готови да отблъснат финансираните от държавата или престъпници хакери, целящи да компрометират нашите системи с цел печалба или шпионаж. Конгресът ще трябва да се засили и да направи повече за справяне с нашите кибер уязвимости", каза той.

Припомняме, че това се случва на фона хакерската атака срещу тръбопровода в САЩ Colonial Pipeline. Тази сутрин стана ясно, че е възобновил дейността си в сряда, но не с пълния си капацитет.

Спирането на съоръжението доведе до хаос в част от страната.

Шофьорите в югоизточните щати на САЩ образуваха опашки, за да напълнят резервоарите от намаляващия брой бензиностанции, продаващи гориво, пренебрегвайки молбите на правителството хората да не се запасяват, след като спирането на главния регионален тръбопровод навлезе в шестия си ден.

Хакерите, стоящи зад кибератаката срещу най-голямата американска тръбопроводна компания Colonial Pipeline, може да са свързани с Русия. Това съобщи преди дни CNN, позовавайки се на източници сред бивши служители на американската администрация, работили в областта на киберсигурността.

В САЩ видяха връзка с Русия в хакерската атака срещу тръбопроводната компания

В САЩ видяха връзка с Русия в хакерската атака срещу тръбопроводната компания

Група хакери, наричащи себе си DarkSide

По-рано беше съобщено, че група хакери, наричащи себе си DarkSide, може да стоят зад атаката. По информация на CNN групата произхожда от Русия. Според източниците на телевизията участващите в нея хакери не извършват нападения в рускоезични страни.