Президентът Джо Байдън каза в неделя, че американската помощ за Украйна ще продължи да тече засега, в опит да увери съюзниците в продължаващата финансова подкрепа на САЩ за военните усилия. Но времето изтича, каза президентът в предупреждение към Конгреса, цитирано от "Асошиейтед Прес".

"Ние не можем при никакви обстоятелства да позволим подкрепата на Америка за Украйна да бъде прекъсната", каза Байдън в забележки от стаята на Рузвелт, след като Конгресът предотврати затварянето на правителството, като прие пакет за краткосрочно финансиране късно в събота, който отказа помощта за Украйна в битката срещу Русия.

"Имаме време, не много време, и има огромно чувство за спешност", каза той, като отбеляза, че законопроектът за финансирането продължава само до средата на ноември. Байдън призова Конгреса да договори пакет от помощи възможно най-скоро.

"По-голямата част от двете партии - демократи и републиканци, Сенатът и Камарата на представителите - подкрепят подпомагането на Украйна срещу бруталната агресия, която започна Русия", каза Байдън. "Спрете да играете игри, свършете си работата."

Но много законодатели признават, че получаването на одобрение за помощта за Украйна в Конгреса става все по-трудно с напредването на войната . Съпротивата на републиканците срещу помощта набира скорост и следващите стъпки предстоят, като се има предвид съпротивата от крайнодесния фланг.

Докато лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър е започнал процес за потенциално обмисляне на законодателство, предвиждащо допълнителна помощ за Украйна, председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти, е изправен пред по-трудна задача да спази ангажимента, който е поел, въпреки възраженията на почти половината от неговото мнозинство от Републиканската партия.

Той каза пред "Лицето на нацията" на Си Би Ес нюз, че подкрепя "Украйна да има оръжията, от които се нуждае", но че негов приоритет е сигурността на границата между САЩ и Мексико.

"Първо твърдо подкрепям границата", каза той. "Така че трябва да намерим начин да направим това заедно."

Като пропусна допълнителна помощ за Украйна от мярката за поддържане на работата на правителството, Маккарти затвори вратата за пакет от Сената, който щеше да насочи 6 милиарда долара към Украйна, приблизително една трета от това, което беше поискано от Белия дом. И Камарата на представителите, и Сенатът одобриха с голямо мнозинство временната мярка, като членовете на двете партии се отказаха от увеличената помощ в полза на избягването на скъпоструващо затваряне на правителството.

Сега Байдън работи, за да увери съюзниците на САЩ, че ще има още пари за Украйна.

"Погледнете ме", каза той, обръщайки лице към камерите в Белия дом. "Ще го свършим. Не мога да повярвам, че онези, които гласуваха в подкрепа на Украйна - преобладаващо мнозинство в Камарата на представителите и Сената, демократи и републиканци - ще позволят по чисто политически причини повече хора да умират ненужно в Украйна."

Чуждите съюзници обаче бяха загрижени.Върховният представител за външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел каза в неделя от Киев, че вярва, че това няма да е последната дума, но отбеляза продължаващата значителна финансова подкрепа на ЕС за Украйна и поставя ново предложение на масата.

"Надявам се, че това няма да е окончателно решение и Украйна ще продължи да има подкрепата на САЩ", каза той.

Последните действия в Конгреса сигнализират за постепенна промяна в непоколебимата подкрепа, която Съединените щати досега са обещавали на Украйна в борбата й срещу Русия, и това е един от най-ярките примери досега за движението на Републиканската партия към по-изолационистка позиция.

Изключването на парите за Украйна дойде малко повече от седмица, след като законодателите се срещнаха в Капитолия с украинския президент Володимир Зеленски. Той се опита да ги увери, че неговата армия печели войната, но подчерта, че допълнителната помощ ще бъде от решаващо значение.

След това посещение Шумър каза, че едно изречение обобщава посланието на Зеленски на срещата му със Сената: "Ако не получим помощта, ще загубим войната", каза Шумър.

САЩ одобриха четири кръга помощ за Украйна в отговор на инвазията на Русия на обща стойност около 113 милиарда долара, като част от тези пари отиват за попълване на американското военно оборудване, изпратено на фронтовите линии. През август Байдън призова Конгреса да предостави допълнителни 24 милиарда долара.

Русия убедена, че САЩ не променят подкрепата си за Украйна

Русия убедена, че САЩ не променят подкрепата си за Украйна

Въпреки че САЩ да прие законопроект за временно финансиране, който изключва помощта за Киев