Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че "автократът" Владимир Путин бил прав да казва, че отношенията между Вашингтон и Москва са в най-ниската си точка от години, въпреки че той предположи, че Русия може да е по-слаба, отколкото изглежда, и че Москва се е надхвърлила в Близкия изток, предаде "Ройтерс".

Байдън използва срещата на ръководителите на страните членки на Г-7 в английския морски курорт Карбис Бей, за да изтъкне, че най-богатите демокрации в света сега били изправени пред екзистенциална надпревара с "автократи", която щяла да определи 21-ви век.

Путин се надява Байдън да бъде по-малко импулсивен от Тръмп

Путин се надява Байдън да бъде по-малко импулсивен от Тръмп

Путин открито призна, че по време на изборите през 2016 г. е подкрепил Тръмп

След като присъства на срещата на държавните ръководители на страните членки на НАТО утре, Байдън ще се срещне с Путин на 16 юни в Женева за контакт, който обещава да бъде свадлива схватка след спорове за шпионаж, хакерски атаки, намеса в избори, Украйна, Беларус и човешките права.

Байдън, който нарече бившия шпионин на КГБ убиец през март, разкритикува Русия за неприемливото ѝ поведение на редица фронтове, но също и посочи собствените "дилеми" на Русия - нейния постсъветски икономически срив, това, което той нарече надхвърляне в Сирия и проблеми с COVID-19.

Запитан защо Путин, който е президент на Русия, откакто Борис Елцин подаде оставка през 1999 г., не се е променил въпреки години на западни санкции, Байдън отговори: "Той е Владимир Путин".

Байдън: САЩ не искат конфликт с Русия

Байдън: САЩ не искат конфликт с Русия

Позиция на президента на САЩ

"Автократите имат огромна власт и те не трябва да отговарят пред обществеността, а фактът е, че това може да стане, ако аз отговоря по същия начин, както ще го направя, че това не го разубеждава - той иска да продължи ", отбеляза Байдън за Путин.

Байдън също така обяви, че на срещата си с руския си колега в Женева смята ясно да маркира условията за подобряване на отношенията между Москва и Вашингтон.

"Това не е състезание кой по-добре ще се представи на пресконференцията, кой кого ще може да постави в неудобно положение. Става дума за това, че смятам ясно да заявя какви са условията за подобряване на отношенията", каза Байдън на пресконференция след приключилата среща на ръководителите на страните членки Г-7 във Великобритания.

Байдън и Путин без обща пресконференция след срещата си в Женева

Байдън и Путин без обща пресконференция след срещата си в Женева

Това бил най-подходящият формат за ясна комуникация със "свободните медии

По думите му има области, в които Вашингтон и Москва могат да работят съвместно - "може би в сферата на някои стратегически доктрини" или "по въпросите на климата", каза той. Байдън добави, че откровената дискусия на четири очи ще е най-добрият начин двамата с руския президент да обсъдят противоречията и възможните сфери на взаимодействие.

"Зная, вие не се съмнявате, че ще бъда много откровен с него, що се отнася до нашите опасения. Ще разкажа как е минала срещата от моя гледна точка, той ще разкаже за нея от своята. Но не ми се ще вниманието да се пренасочи към това дали сме си подали ръце и как сме застанали", коментира американският държавен глава.

Путин: Отношенията Русия-САЩ не са били толкова лоши от години

Путин: Отношенията Русия-САЩ не са били толкова лоши от години

На 16 юни ще се проведе срещата му с Байдън

Двете бивши вражески страни от Студената война имат турбулентни отношения от години, въпреки че отношенията се влошиха, след като Путин се опита да възстанови част от влиянието, загубено в хаотичното разпадане на СССР през 1991 г. и започна да се меси далеч извън руските граници.

САЩ и други страни от Запада виждат Путин и китайския президент Си Цзинпин като основните си стратегически заплахи, въпреки че Кремъл отхвърля като измислица почти всички обвинения срещу Русия и твърди, че Западът е обхванат от антируска истерия.

Америка "се завръща" на Г-7, но съмненията на съюзниците относно демокрацията в САЩ остават

Америка "се завръща" на Г-7, но съмненията на съюзниците относно демокрацията в САЩ остават

"Това междуцарствие ли е между Тръмп 1.0 и Тръмп 2.0? Никой не знае"

Байдън нарече срещата на Г-7 "изключително изпълнена със сътрудничество и продуктивна". Той повтори, че "Америка се завръща", както вече бе заявявал по време на сегашната си първа обиколка в чужбина като държавен глава.

"Америка се върна към ангажимента си да води света заедно с другите нации, които споделят нашите най-съкровени ценности. Мисля, че постигнахме напредък във въстановяването на американския авторитет сред нашите най-близки приятели", увери американският президент.

"Всичко около масата осъзнаваха и осъзнават предизвикателствата, срещу които сме изправени, и отговорността, която носят нашите демокрации", добави Байдън, преди да отпътува за среща с британската кралица Елизабет II в замъка Уиндзор.

САЩ: Среща лице в лице е особено важна в случая с Путин

САЩ: Среща лице в лице е особено важна в случая с Путин

Срещата била жизненоважна част от защитата на американските интереси и американските ценности