Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в сряда, че страната вече е постигнала целта му - 200 милиона ваксинирани срещу COVID-19 преди 100-ия му ден на поста, предаде Fox News. Данните, подкрепящи твърдението на Байдън, се очаква да бъдат публикувани в четвъртък, 93-ия ден на президента.

Припомняме, че в сряда беше оповестено, че САЩ са на път да постигнат целта и се очакваше Байдън да изнесе реч по темата по-късно.

През декември президентът си постави като цел 100 милиона ваксинирани американци до 100-ия си ден в управлението, която неговата администрация вече постигна в средата на март, за 58 дни.

САЩ постигат целта тази седмица - 200 млн. дози за 100 дни

САЩ постигат целта тази седмица - 200 млн. дози за 100 дни

В края на следващата седмица Байдън отбеляза 100 дни от началото на управлението си

"Цел, несравнима в света или в американската история", каза Байдън по време на пресконференция в Белия дом. "Днес го направихме, днес регистрирахме 200 милиона дози в 92-ия ден на поста, а това е невероятно постижение за нацията."

Байдън твърди, че темпът на ваксинация, установен от предишната администрация на президента Доналд Тръмп, би постигнал същото до септември.

Байдън каза, че не е ясно колко точно смъртни случая са избегнати от кампанията за бърза масова ваксинация в страната, но според експертите става въпрос за десетки хиляди. Той отбеляза "драматичен спад" на смъртните случаи, свързани с COVID-19 сред хора над 65 години - около 80 процента.

Той направи уговорката, че 80% от хората в тази възрастова група са вече ваксинирани, но не всички с 2 дози и трябва още време, за да се види ефектът.

"Където и да живеете, независимо от обстоятелствата ви, ако сте на 16 или повече години, вече имате право на безплатна доза и ние имаме ваксината, която трябва да доставим", каза Байдън.

Докато САЩ водят в света по починали от коронавирус, страната е първа по най-много поставени ваксини.

Байдън обявява, че от 19 април всички американци с достъп до ваксина

Байдън обявява, че от 19 април всички американци с достъп до ваксина

Предишният краен срок бе 1 май