Лукашенко печели над 80%. А конкурентката му за президентския пост бяга в Литва. Признаците за това, че изборните резултати са били манипулирани, стават все повече, посочва Дойче веле.

На президентските избори в Беларус Александър Лукашенко, който управлява страната от вече 26 години, спечели над 80%. А кандидатката на опозицията Светлана Тихановская - едва около 10%. Поне това сочат официалните неокончателни резултати. Те разгневиха силно хората в Беларус, които масово излязоха на улицата. Тихановская определи изборния резултат като неправдоподобен. "Аз вярвам на това, което виждам със собствените си очи: мнозинството беше за нас", заяви тя. Днес стана ясно, че 37-годишната кандидатка за президент е напуснала Беларус малко след обявяването на резултатите. Тихановская е заминала за Литва. "Тя е на сигурно място", заяви днес литовският външен министър Линас Линкевичус.

Как да разберем дали е имало манипулации:

Дали изборните резултати са били фалшифицирани? На този въпрос би трябвало да отговорят социологическите проучвания. Само че в Беларус почти няма независими допитвания. Преди гласуването държавните медии тръбяха, че Лукашенко събира 60% одобрение, а независимите медии бяха подложени под силен натиск да не публикуват резултатите от онлайн допитвания по темата.

Макар да не са представителни, анекти в социалните мрежи показаха едва 3% подкрепа за Лукашенко. В изборния ден активисти проведоха паралелно преброяване на гласовете в 26 избирателни секции, разкрити в посолства и консулства в чужбина. В тях 86% от гласовете са били подадени за Тихановская и едва 4 на сто за сегашния президент на страната. Но и тази извадка не е представителна, тъй като е известно, че в чужбина живеят предимно противници на режима.

Според автора и журналист Инго Пец, който от години наблюдава процесите в Беларус, важен индикатор са настроенията в провинцията: "Хората в регионите са подложени на силен натиск от системата, понеже там държавата е най-големият работодател. И въпреки това от седмици там те протестират срещу режима, настояват за по-добри икономически преспективи и за честни и свободни избори", посочва наблюдателят.

Младите хора подкрепят опозиционните кандидати

Проучване на Центъра за Източна Европа и международни изследвания, проведено сред млади хора шест седмици преди изборите, показва силен политически интерес: почти 80% от анкетираните 2000 души на възраст между 18 и 34 години са заявили, че ще участват в изборите. И още: едва 10% от тях са заявили подкрепа за Лукашенко, а 58% - за двама кандидати на опозицията, които обаче не бяха допуснати до участие в надпреварата. Анкетата се проведе още преди съвместната кампания на опозицията в подкрепа на Тихановская да набере скорост.

Социолозите Феликс Кравацек и Мария Рохава от Центъра за Източна Европа и международни изслeдвания са били уверени, че много млади хора ще гласуват тъкмо за Светлана Тихановская. Нейните предизборни прояви събираха хиляди избиратели. Според политически наблюдатели, това са били и най-големите масови прояви на опозицията от много време насам. 20% от интервюираните млади хора са посочили освен това, че познават участници в протести от миналата година. Те са заявили определена готовност да поемат личен риск. А това не е маловажно. Защото е всеизвестно, че Лукашенко потушава протестите в страната със сила - например след президентските избори през 2010 година, знае се и това, че противниците на режима са застрашени от дългогодишен престой в затвора. И през последните месеци имаше арести на критици на режима, както и на журналисти. А това пречи на провеждането на честни избори.

За изпращането на международни наблюдатели е необходимо съгласието на правителството, а поканата от Минск този път е дошла толкова късно, че е било безсмислено да се изпраща мисия. В изборния ден в Беларус нямаше и депутати от Съвета на Европа, нито пък представители на ОССЕ или на страните-членки на ЕС. Местните наблюдатели пък са били подложени частично на силен натиск.

Така се оказва невъзможно да се прецени по-точно дали и в каква степен е имало изборни манипулации. А сред тях са например оказването на силен натиск над работещите в държавните предприятия, вписването на фалшиви данни в избирателните списъци, купуването на гласове, добавянето на фалшифицирани бюлетини в урните, както и организираното извозване с автобуси на групи избиратели до няколко избирателни секции, за да могат да гласуват на няколко места.

Големи възможности за манипулации се откриват при преброяването на подадените гласове, когато на място няма независими наблюдатели. Седмичникът "Наша Нива" разполага с фотокопия на протоколи, чиито резултати се разминават драстично с тези от официалното преброяване - в тях кандидатката на опозицията Тихановская води значително пред Лукашенко. От инициативата "Честни хора" съобщиха, че според официалните протоколи Тихановская е спечелила убедително в 85 изборни секции, в които е имало наблюдатели от въпросното сдружение. А това говори за манипулации.

Масовите протести в страната - не само в столицата, но и в провинцията, също говорят за това, че хората не вярват на официалните резултати. Актуално проучване на Академията на науките показа, че рейтингът на Лукашенко е спаднал до 25% - при това още преди изборите. Сега той би могъл да спадне още.

Заплахата пред Лукашенко

Дори и властите да успеят да потушат протестите със сила, рисковете за Лукашенко няма да се изпарят. Лошото управление и задълбочаването на кризата в страната остават сериозна заплаха за него. Двата важни критерия за неговото бъдеще са следните: броят на протестиращите и подкрепата за режима вътре в държавния апарат и силовите структури. Това поне показва опитът с Армения от 2018 година. Там хората се вдигнаха на протест и няколко месеца след фалшифицирането на изборните резултати се стигна до мирна смяна на властта.