Координаторът по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби коментира изявлението на президента на САЩ Джо Байдън относно възможността за изпращане на изтребители F-16 в Украйна.

Това коментира Би Би Си.

По-рано, когато журналисти го попитаха дали подкрепя идеята за предоставяне на самолетите на Украйна, Байдън отговори: "Не". Кърби заяви, че Вашингтон снабдява Киев с достатъчно оръжия.

"Мога да ви кажа, че голяма част от оръжията вече се доставят и ще бъдат доставени през следващите седмици и месеци", каза Кърби пред CNN. - "Това са видове оръжия, които очакваме да бъдат от решаващо значение за подпомагане на украинците в борбата сега, през зимата и през пролетта.

Кърби също така заяви, че според него решението за изпращане на танкове "Ейбрамс" в Украйна, обявено миналата седмица, не е закъсняло.

Байдън каза "не" за даването на Ф-16 на Украйна

Байдън каза "не" за даването на Ф-16 на Украйна

Позиция на Белия дом

"Решението за изпращане на танкове - а то беше взето не само от САЩ, но и от германците, а преди това и от британците - наистина имаше за цел да помогне на Украйна да поеме инициативата в боевете, които очакваме да се случат през пролетта", каза той.