Пенсиониралият се неврохирург Бен Карсън за първи път от месеци насам излезе пред милиардера Доналд Тръмп в битката за кандидатурата на Републиканската партия за президент на САЩ.

Това показва ново национално проучване сред републиканските гласоподаватели на New York Times/CBS News, цитирано от NBC и други американски медии.

Проучването сочи, че Карсън е първи избор сред републиканците с 26% подкрепа, докато Тръмп е втори с 22%.

Обаче статистическата грешка сред анкетираните 575 републиканци е в рамките на 6%.

През последните дни Карсън изпревари магната в проучванията за ключовия щат Айова. Тръмп определи данните от изследванията като неточни.

Двамата нетрадиционни републиканци са единствените кандидати от всички други, които получават подкрепа над 20% в новото социологическо проучване.

Сенаторът от Флорида Марко Рубио е подкрепян от 8% от анкетираните, докато бившият шеф на HP Карли Фиорина и бившият губернатор на Флорида Джеб Буш получават подкрепата на 7%. Останалите кандидати получават по 4% и по-малко.

Така за първи път Тръмп не води в проучване на CBS/NYT от юли, когато двете медии започват да правят подобни анкети за новата президентска кампания.

Данните от последното социологическо проучване са изнесени ден преди следващия дебат с участието на кандидатите на Републиканската партия.

Проучването е проведено по телефона между 21 и 25 октомври.