Бившият израелски министър-председател Бенямин Нетаняху сключи коалиционно споразумение с крайно десен лидер, известен с хомофобската си реторика и пренебрежителните си забележки към неортодоксалните евреи, което е знак за твърдия характер на бъдещото правителство, коментира АП.

Партията "Ликуд" на Нетаняху обяви в неделя, че в споразумението Ави Маоз, лидер на ултранационалистическата партия "Ноам", е назначен за заместник-министър, чийто ресор включва служба за укрепване на еврейската идентичност сред израелците.

Премиерът на Израел поздрави Нетаняху за изборната победа

Премиерът на Израел поздрави Нетаняху за изборната победа

Религиозният вот се оказа ключов

Постепенната стъпка е част от усилията на Нетаняху да изработи споразумение за споделяне на властта с потенциалните си ултраортодоксални и ултранационалистически съюзници след парламентарните избори на 1 ноември.

Нетаняху е на път да състави едно от най-твърдолинейните религиозни и националистически правителства в историята на Израел.

Маоз, еврейски фундаменталист и заселник на Западния бряг, е откровен противник на правата на ЛГБТИ+ и на жените, служещи в армията, и се противопоставя на това араби да преподават на еврейски ученици в израелските училища. Той отрича легитимността на неортодоксалния юдаизъм, включително на реформаторското и консервативното движение, които са маргинални в Израел, но доминират в САЩ и отдавна предоставят на страната финансова и дипломатическа подкрепа.

Маоз заяви в изявление, че споразумението с Ликуд е "първата стъпка към връщането на душата на страната".

Нетаняху на път да спечели изборите в Израел

Нетаняху на път да спечели изборите в Израел

Вероятно се връща на власт със стабилно мнозинство

Фракцията "Ноам" на Маоз участва в последните избори с обща листа с партията "Религиозен ционизъм" на Итамар Бен-Гвир и Безалел Смотрич, която спечели 14 места в 120-членния израелски парламент - Кнесета. Това я прави третата по големина фракция.

Партията "Ликуд" на Нетаняху все още не е финализирала коалиционното си споразумение с всички свои бъдещи съюзници и не е съставила правителство.